29 Temmuz 2010 Perşembe

Güney Afrika Krizin Eşiğinden Döndü


Ekonomi uzmanları Dünya Kupası ile Güney Afrika'nın büyük bir ekonomik krizin eşiğinden döndüğünü bildirdi





Deloitte tarafından hazırlanan '2010 FIFA Dünya Kupası–Güney Afrika İçin Dönüm Noktası' adlı projede, 2007'de 2010 Dünya Kupası'nın hazırlıklarına başlayan Güney Afrika'nın altyapısını yenileme imkanına sahip olduğunu bildirirken "Yeni istihdam yaratarak küresel ekonomik krizin ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini de azaltmayı başardı" açıklamasında bulundular.

Çalışmada Güney Afrika ekonomisinin akılcı mali politikalar ve düşük borç fazlalığıyla, küresel krize karşı önemli bir yere sahip olduğunu söylerken "Ancak 2010 Dünya Kupası kapsamındaki hazırlıklar sonucunda ekonomiye giren nakit miktarı ve artan istihdam, ülkeyi küresel krize karşı daha da güçlü kıldı. Karayollarının iyileştirilmesi, yeni bir havalimanı inşa edilmesi, var olan havalimanlarının genişletilmesi, yeni stadyumlar yapılması gibi çalışmalar istihdam artışına imkan verirken ekonominin canlılığını korumasına da yardımcı oldu" düşüncesinide bizlere sundu.

Kupa nedeniyle ülke, güçlü bir toplu taşıma gücüne kavuşmak için de adımlarını attılar. Yüksek hızlı Gautrain demiryolu şirketinin ilk bölümü yapılırken birçok yeni otobüs hattı da hizmete sunuldu.

Turizm sektörüne de yatırım yapan Güney Afrika, ev kapasitesini artırdı. Kupa öncesi ülkenin havalimanları yetmiyor yetersiz kalıyordu. Dünya Kupası sayesinde 50 yıldır ilk kez yapılan yeni havalimanı Durban'da hizmete girdi ve var olan havalimanlarının da büyüklükleride artırıldı. Yeni karayollarının yanı sıra bazıları da üç dört misli artırıldı.


Bu bölgede ırkçı rejim 1994'te resmi olarak son buldu fakat 40 milyon siyah nüfus ile 6 milyon beyaz arasındaki ilişkilerin samimiyetini koruduğu sölenen projede, "2010 Dünya Kupası'nın Güney Afrika'da düzenlenmesi, farklı etnik gruplardan ve ırklardan insanları birbirine yakınlaştırdı. Ülkede ulusal gurur gözle görülür şekilde artarken birlik de pekişti. Farklı etnik gruplardan on binlerce kişi Güney Afrika Milli Futbol Takımı'nı desteklemek için statları doldurdu" denildi.Deloitte projesinde ayrıca Güney Afrika'da tüketici güveninin de son 2 yılın en yüksek düzeye ulaştığı bütün evraklara kaydedildi.

Projeyi değerlendiren Deloitte Türkiye Kamu Sektörü Lideri ve Ortağı Gökhan Alpman, "Dünya Kupası yatırımları altyapıyı güçlendirirken işsizliğin azalmasına da katkıda bulundu. Yatırımların getirileri önümüzdeki yıllarda da sürecek. Bu tür uluslararası spor organizasyonları, Türkiye gibi yükselen ekonomilerin gelişimini çok olumlu etkiliyor. Ülkemizin de böyle bir organizasyona ev sahipliği yaparak bu getirilerden yararlanması en büyük dileğimizdir" bu tür bir açıklamada bulundu.


DÜNYA KUPASI'NIN GÜNEY AFRİKA'YA KATKISI
Ülkede altyapının yenilenmesini sağladı
Yeni istihdam alanları yarattı
Ekonomiye giren nakit miktarı arttı
Karayolları iyileştirilip kapasite artırıldı
50 yıl sonra yeni havalimanı yapıldı
Hızlı demiryolu şebekesi hizmete girdi
Konaklama kapasitesi yükseltildi
Farklı etnik gruplar birbirine yakınlaştı
Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder