29 Temmuz 2010 Perşembe

Mimarlar Odası Neden Mimar Sinan'ı Anmadı


Mimarlar odası neden mimar sinanı anmadı bunu kimse anlayamadı,Yrd. Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu kendi düşüncelerini açıklıyor




Marmara Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan "İstanbul Dersleri "ana başlıklı bilimsel eğitim projelerine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu tarafından verilen “Osmanlı Devrinde İstanbul un İmarı '' konferansıyla hemen ardından devam edildi. Çobanoğlu, “Mimarlar Odası, Mimar Sinan ı Nedense Anmıyor '' dedi.



Akademisyen, bilim adamı ve siyasetçilerle eğitim ve öğretim programlarını devam ettiren Marmara Belediyeler Birliği, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu'nu, birlik üyesi belediyelerin yönetici ve personeliyle buluşturdu. Programın başlangıç konuşmasını yapan MBB Yazı İşleri Müdürü Züver Çetinkaya, Birliğin çalışmaları hakkında üstün körü bilgi verdikten bir kaç dakika sonra , “İstanbul Dersleri '' programının, büyük bir ciddiyet ve kararla devam edeceğini dile getirerek ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlattı.



“KUBBELER, SULTAN SELİM CAMİİ İLE BÜYÜDÜ ''

İstanbul, Osmanlı'nın işgaline uğradıktan sonra kültürel, sosyal, ticari ve mimari açıdan ilerlediğini, özelliklede cami ve külliyelerin mimari estetiğine büyük önem verildiğini belirterek söze giriş yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu, erken dönem Osmanlı mimarisi olarak da bilinen 1453-1500 yılları arasında, estetik anlamda gelişmenin başladığını vurguladı.

Çobanoğlu, 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman Sultan'ın, babası Yavuz Sultan Selim adına Mimar Acem Ali'ye hazırlattığı Sultan Selim Camii ve Külliyesi ile, Osmanlı-Türk mimarisinde çok büyük bir öneme sahip ve yer edinmiş caminin kubbelerin de gelişmeye ve fark yarattığını başladığını bizlere söledi.



“MİMAR SİNAN'IN ESERLERİ, İMPARATORLUĞUN GÜCÜNÜ SİMGELİYORDU VE ANIMSATIYOR '' 

Konferansın büyük bir zamanını Mimar Sinan'a ve eserlerine ayıran Çobanoğlu, Osmanlı Mimarisi nde Mimar Sinan'ın çok önemli bir yer tuttuğunu altını çizdiği konuşmasında konferansta şunları söyledi:

“1539 yılında, günümüzde Bayındırlık Bakanlığı na eş düşen Mimarbaşılık makamına getirilen Mimar Sinan, imparatorluğun gücünü simgeleyen mimarlık başyapıtlarının tasarlanıp uygulanmasında birinci derecede rol oynamıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü olduğu çağında yaşayan Mimar Sinan, I. Süleyman (Kanuni), II. Selim ve III. Murat olmak üzere üç padişah döneminde mimarbaşılık etmiştir ve yapılarında gerçekleştirdiği deneyler ve yeniliklerle, Osmanlı-Türk mimarlığını doruk noktasına ulaştırmıştır." diyerek sözlerini bitirdi .

Mimar Sinan, dünyanın en büyük yapı sanatçılarından biri olduğuna ve bunu herkezin bildiğini söleyerek bu konuya dikkat çeken Çobanoğlu; “1588 Yılında vefat eden Mimar Sinan, asırlar geçmesine rağmen dünya çapında hatırı sayılan bir yapı sanatçısı olarak hala anılır ve tanınırken, Mimarlar Odası nın Mimar Sinan ı anmamasını anlamak mümkün değildir '' sözleri ile konuşmasını tamamladı ve konferans devam etti.
Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder