29 Temmuz 2010 Perşembe

İstanbuldaki Ses Kirliliğine Çözüm


Bakan Eroğlu, önümüzdeki sene hiçbir saatte açık mekanların hepsinde gürültüye izin vermeyeceklerini söledi. Önemli bir ayrıntıyı da bizlere aktardı: Geçtiğimiz yıl Başbakan saat 02.00'de Boğaz'dan yükselen ses üzerine valiyi aramış



Gürültüyle mücadele için bütün gücünü ortaya koyan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, eğlence yerlerindeki yüksek sesle müziğin saat 23.59'da yasaklanmasını da içeren 'Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi bizler ile paylaştı.

Bakan Eroğlu, kelimenin altını çizerek 'Öncelikle eğlenceye değil, gürültüye karşıyız. Daha önce şikayet varmış ama bu meseleye el atan yokmuş. Bu cesaret meselesi. Bu konuda kesinlikle geri adım atmayacağımızı herkes bilmeli' bu laflarıyla bizlere kendisinin ne kadar kararlı olduğunu gösterdi.

Bu konuya ideolojik baktığı ve gizli ajandasının olduğu söyleyen kişilere Bakan Eroğlu şu cevabı verdi: 'Gizli ajandası olması için kanun olmaması lazım. Keyfi davranmak gerekir. Eğlenmeye karşı değilim, eğlensinler. Ancak kimsenin başkalarını rahatsız etmeye hakkı yoktur ve olmayacaktır .' sözlerini söledi

Gelecek Sene Gürültüyü Durdurmak İçin Ağır Kurallarımız Olacak


AB kapsamında çerçevesinde çevre faslı açtıklarını söleyen, Avrupa'nın gürültü ve çevre konusunda çok hassas olduğuna dikkat çeken Eroğlu, kendilerinin kanunları anayasalarını ve yönetmelikleri uyguladığını söyledi. Saat 23.59'da açık mekanda gürültünün yapılmamasını içeren yönetmeliğe tepki gösteren işletmelerin bazılarının turizm belgesi, bazılarının sadece lokanta ruhsatı olduğunu hatırlatan Eroğlu, 'Açık mekanda müzik yayını yapılması için bizden yani Çevre Bakanlığı'ndan ruhsat alınması gerekir. Ancak bu işletmelerinin hiçbirinde bu ruhsat yok' diye konuştu. Bakan Eroğlu, AB mevzuatına göre2011 yılında, açık mekanda hiçbir saatte müzik yayını olamayacağına dikkat çekerek, daha ağır tedbirlerin geleceğinin sinyalini verdi.

Bakan Eroğlu sözlerine böylece devam etti: 'Bu konuda önem verdiğim bir diğer nokta da, gürültüyle mücadelenin sadece eğlence yerlerinde olmadığının bilinmesi. Şikayet olması halinde konut, şantiye ve işyerlerindeki gürültüye de müdahale ediyoruz. Sadece İstanbul'da değil tüm Türkiye'de uygulanıyor. Gürültü, insan sağlığı üzerinde ciddi zararlara yol açıyor. İnsanlar saat 03.00'lere kadar uyuyamamaktan şikayetçi. Öte yandan aileler, 18 yaşını doldurmayan çocuklarının da bu mekanlara gittiklerine dair şikayette bulunuyor. Bu konuda da gerekli denetimlerin yapılması için vali ve emniyet müdürüyle görüşeceğim.' sözünü böle bitirdi.

BAŞBAKAN'DAN GECE YARISI TELEFON KONUŞMASI

Röportaj sırasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da gürültü kirliliğine karşı hassasiyeti olduğu anlaşıldı. Bakan Eroğlu, Erdoğan'ın, geçen sene İstanbul Emniyet Mahallesi'ndeki evinde kaldığı zaman gece saat 02.00 sularında, eski Vali Muammer Güler'in telefonunu arayak, 'Sayın Vali bu gürültü nedir? İnsanlar rahatsız oluyor' dediğini anlattı. Çevre Bakanı, Erdoğan'ın Boğaz'dan yayılan yüksek ses nedeniyle eşi ve çocuklarının da rahatsız olduğunu kendilerine ilettiğini bizlere illetti.

Beş ayda 2 milyon liranın üzerinde ceza geldi

Eroğlu gürültü kirliliğine ilişkin bazı rakamları da bizlere iletti:
Gürültü rekorunda Marmara Bölgesi'nde. Ardından Ege geliyor.
2009 yılında Türkiye genelinde 1758 yer gürültü açısından denetlendi. Bunun 766'sı işyeri, 717'si eğlence mekanı, 69'u konut, 32'si sokaklardan gelıyordu.
İstanbul'da, 2009 yılı itibariyle 216 yerde denetimi yapıldı. Bunun 131'i eğlence mekanı. Bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi 9'u eğlence mekanı olmak üzere 19 yerde denetim uyguladı.
Maliye Bakanlığı'na 8 milyon 544 bin 637 TL gürültü cezası yatırıldı. Bu rakam 2010 Mayıs itibarıyla 2 milyon 373 bin 728 TL'yi buldu.

İşitme kaybına bile yol açabiliyor
Bakan Eroğlu, 75-80 desibelden sonra gürültünün insan sağlığında büyük rahatsızlıklar yarattığını belirterek, '100 desibeli geçtiğinde geçici veya sürekli işitme bozuklukları, kan basıncının artması, dolaşım bozuklukları, solunumda hızlanma, kalp atışlarında yavaşlama, davranış bozuklukları, aşırı sinirlilik, iş veriminin düşmesi, konsantrasyon bozukluğu görülebiliyor' diye konuştu.
Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder