20 Ağustos 2010 Cuma

Tayland Turları


Ay-Eli ayrıcalığı ile Cazip ve her bütçeye uygun Tayland Turları sizleri bekliyor





Hiç Tayland'ı görmemiş olanlar ya da belkide defalarca görmüş olanlar bu ayrıcalığı birde bizim ile yaşamaya ne dersiniz?

İşte sizlere 10 gün boyunca rüya gibi bir Tayland tatili yaşatacağımız ve birbirinden değişik eğlenceli ve bir o kadar da etkileyici tur programımız.

Timsah Çiftliği Turu

Çevresi tamamen orjinal volkanik taşlar ile donatılmış bu parkta, Timsah çiftliğinde yüzlerce timsahı bir arada görme olanağı, timsah şovu, kaplan ve yavrusu ile fotograf çektirme fırsatı bulacaksınız.

Mercan Adası Turu

Mercan kayalıklarıyla çevrili olan bu adaya sürat tekneleriyle ulaşımın ardından sınırsız güneşin ve okyonusta denize girmenin keyfini çıkaracaksınız.Öğle yemeği menüsünde balığın, deniz mahsülü mezelerinin, sebzeli pilavın, salata ve tropikal meyvelerin tadına doyamıycaksınız.

Nong Nooch Çiçek Bahçesi, Tay Dansları Gösterisi Ve Fil Şov Turu

Geleneksel tay danslarından örnekler, tay boksu gösterisi, evlilik seromonisi ve fillerin birbirinden ilginç şovlarını izliyecek, 500 hektarlık alana kurulmuş BOTANİK BAHÇESİ ve ORKİDE BAHÇELERİNİ gezme imkanı bulacaksınız.

Bangkok Kanallar Turu

Bu turumuzda Bangkok'un meşhur su kanallarında tekneler ile yapacağınız gezinti unutulmaz anılara sahip olmanızı sağlıycaktır.

Bangkok Panoramik Şehir Turu

Altın Buddha tapınağı, uyuyan Buddha tapınağı, çiçek pazarı, çin mahallesi, parlemonto binası ve demokrasi anıtını görülecek yerlerden bazılarıdır.Bu turumuz esnasında hem Bangkok'un egzotik güzelliğini hem de Tayland'ı derinden etkileyen Budizmi daha yakından tanıma fırsatımız olacaktır.

Yüzen Çarşı Turu

Dünyaca ünlü Yüzen Çarşı Turunda; Hindistan Cevizi çiftliği, meşhur tik ağacı atölyesi ve dar kanalların içinde yerel köylülerinin el emeklerinin satıldığı yerlerden alışveriş yapma imkanı bulacak ve kanallarda Tayland'a has teknelerle gezinti yapacaksınız.

Seafood Market Ve Patpong Gece Pazarı

Dünyaca ünlü tüm markaların taklit ürünlerinin bulunduğu Bangkok'un ünlü gece pazarı ülkeyi ziyaret eden tüm turistlerin uğramandan geçmediği bir gece alışveriş çarşısıdır.

10 Günlük Tur Özeti

Siam City Bangkok Hotel

3 gün Bangkok

Bangkok Panoramik Şehir Turu /Bangkok Kanalları

Pat-Pong Gece Pazarı Turu/ Bangkok Yüzen Çarşı Turu

Nova Platinum Pattaya Hotel

3 Gün Pattaya

Mercan Adası Turu Öğleyemekli)nong noonch village + thai kültürel show ve Timsah Çiftliği Turu

Royal phuket yacht club hotel ocean Front Grande Superior

3 Gün Phuket

Phi Phi adası turu James Bond Island Turu + Fantasea Show turu

Bu Tayland turumuzda sizde yerinizi almak istiyorsanız hemen bize (0212) 343-59 34 nolu telefondan arayabilir ya da buradan ulaşabilirsiniz.

Tur Programı

Bangkok Oteli Pattaya Oteli Fiyat Tek Kişi Farkı

İbis Hotel Sathorn İbis Hotel 656 euro

Bangkok Pattaya

Bangkok Radisson Hotel Discovery 730 euro

Beach

Pattaya

Siam City Bangkok Siam Bay Shore Pattaya 835 euro

ÖNEMLİ:

Tur fiyatları havayolları ekonomik k sınıfı bilet fiyatlarına göre hesaplanıştır.Bu sınıfta yer olması durumunda geçerlidir.

Yurtdışı gezilerinde en az 6 ay geçerli pasaport bulundurmak mecburidir.

Tur Firmamız, havayolu ile yolcu arasında aracı konumunda olup, 28/09/1955 Lahey Protokolüne tabidir.Uçuş öncesinde uçuş saatleri ve parkur değişebilir ve tüm saatlerin hareket tarihlerinden 24 saat önce teyit adilmesi gerekmektedir.Havayolu şirketleri tarafından yapılabilcek saat değişiklikleri ve olabilcek rötarlardan firmamız sorunlu tutulamaz.

Uçuşlar esnasında havayolu şirketinin sağladığı maksimum bagaj hakkının geçilmesi durumunda doğabilcek ilave bagaj ücreti yolcuya aittir.

Tur programı örnek programdır.Uçak firmasından kaynaklanan uçuş saatleri ve parkur değişikliği sebebiyle, program içeriği aynı kalmak suretiyle değişebilir.

Tur programında belirtilen (ekstra) turlarımız,araç müsaitliği,katılım sayısı ve rehberimiz inisiyatifine beğlı olarak günleri ve fiyatları değiştirebilir veye iptal olabilir.

Firmamız, kategorisi aynı kalmak kaydıyla otel isimlerini değiştirme hakkını saklı tutar.


Yerel otoriteler tarafından gezilmesine, gidilmesine herhangi bir sebeble izin verilmeyen gezi ya da turlar yapılmaz.

Tüm Dünya otellerinde check-out (otelden çıkış) Saat 12:00. Check-in (otele giriş) Saat 14:00'dır.

2-12 yaş arası çocuk indirimleri, çocuk iki kişilik odada ilave yatak ile üçüncü kişi olarak kaldığında geçerlidir.

Tur bedelinin %35'i kayıtta,bakiyesi tur hareket tarihine 15 gün kala ödenir.Kredi kartıyla taksitli ödemelerde ve kampanyalı turlarda tüm tur bedeli kayıt sırasında alınır.

Sizde Rüya Gibi Bir Tayland Tatilini Bizim Aracılığımız İle

Yaşamak İstiyorsanız Mutlaka Bize Ulaşın

Tel:0212-343-59-34 Fax: 0212-343-59-32

Adres: Teyyareci Fehmi sok no:30 kat:1 Osmanbey Şişli/İST

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Ulaşım Nasıl Oluyor


Almanya'da okuyacak olan öğrencilerin Almanya'daki ulaşım sistemi hakkında bilmesi gerekenler





Almanya'daki ulaşım sistemi hakkında önemli bilgiler:

Çoğu şehirde yaygın kullanım imkanı bulunan bisiklet sayesinde şehir içi ulaşım pratik ve az masraflı hale gelmektedir. Çoğu üniversitede uygulanan Semesterticket / Dönem Bileti ile 6 ay boyunca çok uygun fiyata bölgedeki bütün toplu ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.

Şehirlerarası ve milletlerarası ulaşım Almanya şartlarında son derece pratiktir. Uçak fiyatları normal seviyede olup kış aylarında daha da ucuzlar. Bunun ötesinde Almanya'dan dünyanın dört bir köşesine çok çok ucuz last minute / son dakika tatil imkanına da sahipsiniz.

Ülke içi ulaşımda demiryolu rakipsizdir. Türkiye'dekine benzer bir otobüs kullanımına Almanya'da asla ve asla rastlanmaz. En ileri teknolojiye sahip olan Alman Demiryolları / Deutsche Bahn, öğrenciler için çok çeşitli indirim alternatifleri sunar. yıllık Demiryolu Kartı / Bahncard uygulaması ile (alınacak kartın türüne göre) bir yıl boyunca her tür trende bilet fiyatının yarısını veya dörtte birini ödeyerek seyahat etmek mümkündür.

Kaynak: dilegitimleri

Alman Sağlık Sigortası İşlemleri


Almanya'da yaşayan her birey kesinlikle sağlık sigortası yaptırmak zorundadır





Almanya'da sağlık sigortası yaptırmak isteyenlerin bilmesi gereken bilgiler:

Almanya'da yaşayan herkes sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Sağlık sigortası,sağlık masraflarının aşırı yüksekliği nedeniyle devletçe bir zorunluluk olmasa bile pratik olarak herkesin yaptırması şart olan bir sigortadır. Kişisel duruma bağlı olarak değişen aidatlar 50 ile 100 Euro civarında değişir.

Buradan bütün arkadaşlara sağlık sigortası yaptırmadan geçirilen her dakikanın sağlık bakımından olduğu gibi ekonomik olarak da umulmadık derecede yüksek zararlara yol açacağını hatırlatırız!

Önemli bir not:
Her an başınıza gelebilecek basit bir bisiklet kazası veya yaralanma sonucu doğabilecek binlerce marklık bütün ilaç ve tedavi giderlerinizi sadece aylık yaklaşık 50 Euro gibi bir tutar karşılığında sigortanın ödemesi size asla bir kayıp gibi gözükmesin.

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Öğrenci Evi Bulma


Almanya'da oda ya da ev bulmak isteyen öğrencilerin bilmesi gereken önemli bilgiler





Almanya'da ev ya da oda bulmak isteyen öğrenciler için altın değerinde bilgiler:

Almanya'da barınma ihtimallerinin çok çeşitli oluşu (Studentenwerk Yurtları, Özel Yurtlar, Kilise Yurtları, WG Öğrenci Evleri...) daha uygun şartlarda bir seçenek bulmayı kolaylaştırır. Tek kişilik daireler yanında çoğunlukla bağımsız veya daire içinde Wohngemeinschaft-WG odalar kiralanır. Oda genişlikleri genellikle 10 ile 25 m2 arasında değişir.

Almanya'da kira değerleri oda genişliğine, bina kalitesine, şehre ve şehirdeki konuma bağlı olarak Almanya çapında 150 Euro ile 400 Euro arasında değişmektedir. Kiralar, genellikle Doğu Almanya'da, Batı Almanya şehirlerine oranla % 30 - 40 daha ucuz olmaktadır.

Almanya'da dönem başlarında oda bulmak hemen hemen bütün Almanya'da çok zor olduğundan sömestr başlamadan önceden rezervasyon yapılması çok önemlidir.

Kısa süreli barınma için, Jugendherberge adını taşıyan çok sayıdaki gençlik yurtları uygun bir alternatiftir. Jugendherberge'ler diğer AB ülkelerinde olduğu gibi Almanya'da da hemen her şehirde bulunmakta olup özellikle öğrencilere otellerden daha uygun fiyata ama biraz daha düşük standartlarda kalacak yer imkanı sunmaktadırlar.

Almanya'da oda ararken en faydalı kaynaklar, gideceğiniz şehirdeki yerel gazetelerin kiralık oda / daire sayfalarıdır. Bu yerel gazetelere internetten de ulaşıp arama yapabilirsiniz.

Almanya'da ayrıca üniversitelerde bulunan 'Kara Tahta'lar da (Schwarzbrett) çok iyi oda ilanlarının asıldığı yerlerdir. Buralarda aracısız, öğrenciden öğrenciye odalar bulunur. Bazı üniversitelerin oda kiralama konusunda hizmet veren bölümleri de iyi alternatifler sunmaktadır.

Almanya'da oda bulmada genellikle emlakçı araya girmesine gerek yoktur. Doğru kaynaklardan aradığınızda, direkt sahibinden çok sayıda odaya ulaşabilirsiniz.

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da İş Bulma Ve Çalışma İzni


Almanya'da iş bulma ve çalışma izni hakkında bilmeniz gereken önemli hususlar





Almanya'da iş bulmak isteyen ya da çalışma izni almak isteyenlerin bilmesi gereken kurallar:

Türk vatandaşları için üniversite öğrencisi olarak tatillerde yılda 90 günlük yasal çalışma hakkı mevcuttur. Duruma göre bu şekilde çalışarak bir öğrencinin yıllık masrafının çok büyük bir bölümünü kazanması mümkün olabilmektedir.

Diğer Avrupa Birliği ülkelerinden gelen Avrupa Birliği vatandaşı olan Türkler için hukuken prensip olarak Alman vatandaşlarının sahip olduğu statünün aynısı öngörülmüştür.

Tatiller üniversitelerin çoğunda Şubat - Mart ve Ağustos - Eylül aylarını içermektedir.

İş bulma konusunda İş ve İşçi Bulma Kurumlarının (Agentur für Arbeit -Arbeitsamt-) öğrenciler için açtığı özel departmanlar yardımcı olmaktadır. Ayrıca çok sayıda özel işçi bulma aracı firmaları (Vermittlungsfirma) aracılığıyla da iş bulunabilir.

Türk vatandaşları için, AB Hukuku'ndan kaynaklanan bazı avantajlar mevcuttur. ARB 1/80 nolu karar gereğince bir yıl boyunca kurallara uygun olarak çalışan bir Türk, aynı işveren yanında devam etmesi halinde, resmi makamlar oturumunu ve çalışma iznini devam eden yıl için de vermekle yükümlüdür. Bu şekilde 3 yıl tamamlanınca artık süresiz oturum verilir ve aynı işveren yanında çalışma mecburiyeti kalkar. Aynı branşta farklı işverenler yanında çalışılabilir. 4 yıl dolduktan sonra ise bu branş sınırlaması da kalkar. Böylece hem oturum hem çalışma bakımından süresiz ve sınırsız bir statü elde edilmiş olur.

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Geçim Şartları Nasıl


Almanya'da okumadan önce Almanya'daki geçim şartlarını merak eden öğrenciler için yararlı bilgiler





Almanya'da okuyacak olan öğrenciler için Almanya'daki geçim şartları:

Almanya'da normal şartlarda tutumlu bir öğrenci 600 EUR ile geçinebilir. Üniversite öğrencilerine tanınan yılda üç ay ile sınırlı vergiden muaf çalışma imkanı sayesinde bir öğrencinin yıl boyunca kendisini finanse edebilme yolu acıktır. Ancak son yıllarda (2000'den beri) Almanya'da kendini hissettiren ekonomik durgunluk ve firmaların üretimlerini Almanya'dan ucuz ülkelere kaydırması, işsizliğin ciddi şekilde artmasına sebep olmuştur.

Ülkedeki pek çok işyerlerinin kapanması, öğrencileri de iş konusunda ciddi sıkıntıya sokmuş durumdadır. Fakat herşeye rağmen özellikle lokantalarda, temizlik firmalarında vs. ısrarlı olunması halinde iş imkanlarına kavuşulabilecektir. Bu konuda en izi yol, bulunduğunuz şehirdeki yerel gazetelerin iş ve işçi arama sayfalarından yararlanmaktır. Üniversitelerin ve Agentur für Arbeit (Alman İş ve İşçi Bulma Kurumu) tarafından sunulan aracılık hizmetlerinden (ücretsiz) yararlanmak da faydalı olacaktır. İnternete de bakabilirsiniz. En etkili iş bulma yollarından biri, ağızdan ağıza konuşulan bilgileri dikkate almaktır. Çevrenizdeki arkadaşlarınızla bu konuda devamlı iletişim içinde olmanız gerekir.

Kendi kendinizi finanse etme yanında, eğitiminizi Almanya kaynaklı burslarla destekleyebilmeniz de muhtemeldir. Pek çok devlet ve endüstri destekli Alman vakfı yabancı öğrencilere az sayıda da olsa burslar vermektedir. Bazen çok muhtaç duruma düşmeniz halinde Almanya'da hayır işleri yapan kiliselerden gerektiği ölçüde yardım alınabilmektedir. Bu yardımlar kural olarak hiç bir şekilde dini veya fikri bir yükümlülüğe bağlı tutulmadan verilir.

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Federal Çocuk Yetiştirme Parası Nasıl Alınır


Almanya yasalarına göre Federal Çocuk Yetiştirme Parası nasıl alınır





Almanya'da yaşayan ailelerin Federal Çocuk Yetiştirme Parası alabilmeleri için önemli bilgiler:

Federal Çocuk Yetiştirme Parası (Bundeserziehungsgeld)

- Federal Çocuk Yetiştirme Parası (FÇYP), yeni doğan bir çocuğun bakımı ve yetiştirilmesinin kolaylaştırılması ve ailenin bu dönemdeki ekonomik durumunun iyileştirilmesi amacıyla ödenen bir aile yardımıdır.

- Bu aile yardımını düzenleyen Federal Çocuk Yetiştirme Parası Kanunu’nda değişiklik yapılmış olup, buna ilişkin düzenlemeler 1.1.2001 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

- Söz konusu kanuni düzenlemeler çerçevesinde vatandaşlarımız için önem arzeden hususlar aşağıda belirtilmiştir:



1. Haksahipliği Şartları

FÇYP kaideten;

- ikametgahı ya da mutad ikameti Almanya’da olan,

- çocuğu bizzat yetiştiren ve bakan,

- çocuğun velayetine sahip olup onunla aynı evde yaşayan,

- hiç bir işte çalışmayan veya haftada 30 saatten fazla kısmi süreli bir işte (Teilzeitarbeit) çalışmayan

anne veya babaya ödenmektedir.

FÇYP; daha önce çalışılan işe bağlı olmaksızın anne ve babaya ödendiği gibi ev hanımlarına, kadın işçilere ve memurlara, serbest çalışanlara ve çocuğun yetiştirilmesine yardımcı olan aile fertlerine de ödenmektedir. Aranan şartları yerine getirmiş olan anne ve baba aralarında kimin FÇYP alacağını belirleyebilmektedir.


YABANCILAR

Yabancı uyruklular da FÇYP alabilirler. Kanun, yabancıların bu haktan yararlanabilmeleri için oturma hakkı (Aufenthaltsberechtigung) ya da çalışma amaçlı oturma izni (Aufenthaltserlaubnis) sahibi olmalarını öngörmektedir.

Bununla birlikte, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın (Europaeischer Gerichtshof), Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklık Konseyi’nin 3/80 sayılı Kararı’nın, vatandaşlığa dayalı ayrımcı muameleyi yasaklayan 3. maddesinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerde doğrudan uygulanabilir olduğunu hüküm altına alan 4.5.1999 tarihli ve C-262/96 sayılı Kararı muvacehesinde, Almanya’da sosyal güvenlik sistemi dallarında bir veya birden fazla riske karşı zorunlu veya isteğe bağlı sigortalı olan Türk işçileri ve aile fertleri, ikamet izinlerinin türü dikkate alınmaksızın FÇYP uygulamasından yararlanma hakkına sahiptiler.

2. Federal Çocuk Yetiştirme Parası Tutarı ve Süresi

Aileler, 1.1.2001 tarihinden itibaren doğan çocukları için yeni Kanunun öngördüğü 2 şeçenekten birini tercih etmek durumundadırlar:

1. Seçenek;

ailenin gelirinin Kanunda öngörülen gelir sınırını aşmaması kaydıyla FÇYP’nın her çocuk için aylık 307 Euro tutarında ödenmesini öngörmektedir. Bu seçeneğin tercih edilmesi halinde FÇYP, çocuğun 24. ayını tamamladığı tarihe (2. yaşgünü) kadar ödenir.

2. Seçenek;

ailenin gelirinin Kanunda öngörülen gelir sınırını aşmaması kaydıyla FÇYP’nın her çocuk için aylık 460,- Euro tutarında ödenmesini öngörmektedir. Bu seçeneğin tercih edilmesi halinde FÇYP, çocuğun 12. ayını tamamladığı tarihe (1. yaş günü) kadar ödenir.

3. Gelir Sınırı

Kanunda gelir sınırı 2 ayrı dönem için farklı belirlenmiştir. Buna göre;

Çocuğun 1. ayından 6. ayına kadarki süre belirlenen gelir sınırı:

İlk altı aylık sürede; sürekli olarak ayrı yaşamayan, bir çocuklu evli kişilerde yıllık gelir sınırı 51.130 Euro’dur. Evli olmayan bir çocuklu kişilerde bu sınır yıllık 38.350 Euro’dur. Her iki gelir sınırı da, talepte bulunulan çocuk dışındaki diğer her bir çocuk için aşağıda belirtilen tutarlarda yükseltilmektedir.

Ailenin gelirinin, Kanunun öngördüğü sınırı aşması halinde ilk altı aylık sürede FÇYP kesilmektedir.

7. aydan sonraki süre için belirlenen gelir sınırı:

Çocuğun yedinci ayından itibaren sürekli olarak ayrı yaşamayan, bir çocuklu evli kişilerde yıllık gelir sınırı 16.470 Euro’dur. Evli olmayan bir çocuklu kişilerde bu sınır yıllık 13.498 Euro’dur. Her iki gelir sınırı da, 2001 yılı doğumlu çocuklarla ilgili FÇYP taleplerinde, diğer her bir çocuk için 2.454 Euro ; 2002 yılı doğumlu çocuklarda diğer her bir çocuk için 2.797 Euro tutarında arttırılmaktadır. 2003 yılı doğumlu çocuklar için öngörülen yükseltme meblağı 3.140 Euro ‘dur.

Ailenin gelirinin, Kanunun öngördüğü sınırı aşması halinde ilk 6 aylık dönemde olduğu gibi FÇYP kesilmemekte; ancak tutarında kademeli olarak kesinti yapılmaktadır.

4. Analık Parası (Mutterschaftsgeld) ve Federal Çocuk Yetiştirme Parası İlişkisi

Annenin doğum sonrası korunma süresi içinde analık parası alması halinde, 8 haftalık bu süre boyunca aylık 307.- Euro tutarındaki FÇYP ödemesinde günlük 10,-Euro’ya kadar; aylık 460,- Euro tutarındaki FÇYP ödenmesinde günlük 13,- Euro’ya kadar kesinti yapılmaktadır.

5. Kısmi Süreli Çalışma ve Federal Çocuk Yetiştirme Parası İlişkisi

FÇYP alırken, haftada 30 saati geçmemek kaydıyla kısmi süreli bir işte çalışmak mümkündür. Ancak bu çalışmadan elde edilen ücret, gelir durumunun hesaplanmasında dikkate alınır.

6. İşsizlik Parası / İşsizlik Yardımı ve Federal Çocuk Yetiştirme Parası İlişkisi

İşsizlik parası veya işsizlik yardımı, haftalık 30 saatlik bir çalışma esas alınarak saptanmış ise, bu taktirde FÇYP kesilmez. Ancak haftalık 30 saati aşan bir çalışmaya dayalı olarak işsizlik parası yada yardımı alınıyorsa, bu takdirde FÇYP kesilir.



7. Sosyal Yardımlar ve Federal Çocuk Yetiştirme Parası İlişkisi

FÇYP; mesleki eğitimi teşvik yardımı (Ausbildungsförderung), kira yardımı (Wohngeld) ve sosyal yardım (Sozialhilfe) alınması hallerinde ödenmeye devam eder. Diğer taraftan, Federal Çocuk Yetiştirme Parası yanısıra çocuk parası da (Kindergeld) herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın ödenmeye devam eder.

8. Vergi ve Haciz Muafiyeti

FÇYP; vergiden muaf olup, haciz edilemez.

9. Kanuni Hastalık Sigortası

FÇYP alan ya da Ebeveyn iznindeki (Elternzeit) anne ve babaların, daha önce zorunlu hastalık sigortası üyesi olmaları kaydıyla prim ödemeksizin kanuni hastalık sigortasındaki sigortalılıkları devam eder. Prim muafiyeti, FÇYP tutarıyla sınırlıdır.

10. Haksahipliği Talebi

FÇYP’nın bir form dilekçe ile yazılı olarak talep edilmesi ve talep dilekçesinin ikamet yeri için yetkili olan Sosyal Bakım ve Aile Teşviki Dairesi’ne (Amt für Versorgung und Familienförderung) verilmesi gerekmektedir. Form dilekçe bu daireden alınabileceği gibi belediyelerden, hastalık sandıklarından (Krankenkasse), doğumun yapıldığı sağlık kuruluşlarından da temin edilebilir.

FÇYP, geriye dönük olarak en fazla 6 aylık bir süre için ödendiğinden form dilekçenin çocuğun doğumundan sonraki en kısa sürede verilmesi gerekir.

Çocuğun doğumundan sonraki 2. yıl için form dilekçenin ilgili daireye en erken çocuğun 9. ayından itibaren verilmesi gerekir.

(Münih Çalışma ve sosyal Güvenlik Ataşeliği tarafından hazırlanmıştır)

Kaynak: dilegitimleri

Kimler BAföG Bursu Alabilir


Almanya'da kimlerin hangi şartlarda BAföG bursu alabileceklerine yönelik önemli bilgiler





Almanya'da BAföG bursunu kimlerin alabilecekleri hakkında bilgiler:

- Her çeşit yüksek okul, yüksek meslek okul ve akademi öğrencileri.

- Ebeveynin yanında zorunlu nedenlerle kalamayan, ileri eğitime götüre okul, 10. sınıftan itibaren meslek okulu (örneğin temel öğrenim, orta ve karma eğitim veren okullar, Liseler) ve meslek eğitimini tamamlamamış olan meslek okulu ve meslek lisesi öğrencileri.

- En az iki yıllık bir eğitim sonunda meslek niteliği kazandıran meslek okullarında meslek eğitimini tamamlamamış olan öğrenciler.

- Gece okulları (örneğin Akşam Temel Öğrenim Okulu, Akşam Orta Okulu, Akşam Liseleri) ve diğer eğitime hazırlık kuruluşları (Kolleg) öğrencileri.

- Mesleki gelişme okulları öğrencileri

- Meslek eğitimi tamamlandıktan sonra devam edilebilecek meslek lisesi ve teknik okul öğrencileri

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Burs İmkanları Nasıl


Almanya'da burs alma imkanlarını merak eden öğrenciler için önemli bilgiler





Almanya'da öğrencilere verilen burs imkanları hakkında önemli bilgiler:

Ailesi Almanya'da işçi olarak çalışanlar, isterlerse Federal Eğitim Bakanlığı kredisi BAföG alırlar. Eğitim bitiminde kazanç sağlanmaya başlandıktan sonra bu kredinin sadece yüzde ellisi çok cüzi taksitlerle geri ödenir.

Ayrıca Alman Akademik Değişim Servisi DAAD tarafından Türk üniversite öğrencilerine, mezunlara ve araştırmacılara çeşitli burs alternatifleri sunulmaktadır.

Ek olarak endüstri ve devlet destekli çok sayıda vakıf da yabancı öğrencilere yüksek başarı halinde cazip karşılıksız burslar vermektedir.

Kaynak: dilegitimleri

Bafög Kredisi Alma Kapsamı


Almanya'da yaşayıpta diğer ülkelerde okuyan öğrenciler için Bafög kredisi alma işlemleri





Almanya'da yaşayıp öğrenim hayatını diğer ülkelerde sürdürmek isteyen öğrencilerin Bafög Devlet kredisi alma işlemleri:

Lüksemburg'taki AB Adalet Divanı, Almanya'da yaşamakta olan bir Türk kızı öğrencinin devlet kredisi (Bafög) hakkından Almanya dışında da yararlanabileceğine karar verdi.

Buna göre Almanya'da yaşamakta olan Türk öğrenciler, Türkiye'de üniversite okumak isterlerse, bu durumda Alman Eğitim Bakanlığı'ndan eğitim kredisi alma haklarını Türkiye'de de kullanabilecekler. Daha doğrusu, Almanya'da yaşayan Türk öğrenciler, Almanya dışında (mesela ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada...) eğitim görmeleri halinde Almanya'da sahip oldukları haklara tıpkı Alman öğrenciler gibi sahip olmaya devam edecekler.

Verwaltungsgericht Sigmaringen tarafından AB Adalet Divanı'na getirilen olayda, Bafög vermeye yetkili makam, Almanya dışında okuyan Türk öğrencinin bu hakkını reddetmişti.

Adalet Divanı, kararında 1980 yılında AB ile Türkiye arasında imzalanmış olan Assoziationsabkommen ARB 1/80'i dayanak gösterdi. Bu anlaşmada, herhangi bir AB üyesi devlette hukuka uygun şekilde yaşayan anne babaları ile birlikte bulunan Türk çocuklarına, okul derslerine ve bir meslek eğitimine girmede gerekli şartlara sahip olmaları durumunda birlik vatandaşları ile aynı şekilde kabul edilmeleri gerektiği öngörülüyor. Ayrıca bu durumdaki çocukların, bulundukları üye devlet içinde milli hukuka göre vatandaşlara öngörülmekte olan avantajlardan yararlanabilmeleri de gerekmektedir.

Türkiye'den Almanya'ya okumaya gelen öğrenciler için Bafög kredisi normal şartlarda verilmemektedir. Ancak anne babasının Almanya'da belli süreler çalışmış olması gibi bazı özel şartları yerine getirenler Bafög'e başvurabileceklerdir.

Kaynak: dilegitimleri

BAföG Yardımı Geri Verilir mi


BAföG yardımı yapanların yardımların geri verilip verilmemesi hakkında öğrenmek istediği tüm konular





BAföG yardımlarının geri verilip verilmeyeceği hakkında önemli bilgiler:

Okul öğrencilerinin teşviki tamamen hibe şeklindedir ve geri ödenmesine gerek yoktur.

Yüksek okul öğrencilerine verilen teşvik ise, faize tabi banka kredisi şeklinde ve aşağıda belirtilen eğitim dalları için geçerli
olan teşvikler hariç, yarısı, hibe, yarısı faizsiz devlet kredisi şeklinde verilir. Bundan farklı olarak tamamen hibe şeklinde yapılan ödemeler şunlardır:

- Yurt dışında eğitim veya staj süresince BaföG - Yurt Dışı Ek Ödenek Yönetme-liği (BAföG-Auslandszuschlagsverordnung) gereğince yapılan ödenekler ve

- özürlük, hamilelik ya da bir çocuğun bakımı ve eğitimi nedeniyle azami teşvik süresini aşan on yıl kadar ödenen eğitim teşviki.


Yüksek okul öğrencileri, faize tabi banka kredisi şeklindeki eğitim teşvikini şu durumlarda alabilirler:

- Öğrenimi bitirme teşviki (Studienabschlußförderung) dahil azami teşvik süresini aşılması durumunda (istisnalar yukarıda belirtilmiştir),

- önemli, ama kaçınılmaz olmayan bir nedenle öğrenimi bıraktıktan ya da öğrenim dalını değiştirdikten sonra ve önceki öğrenimin uzman derslerinin kabulü sonucunda diğer bir eğitim dalında eğitim süresinin uzamasında,

- önceki bir yüksek okul eğitiminden sonra en uzun iki yıl süren ve
01.01.1997’ den önce başlanan derinleştirici ya da tamamlayıcı bir eğitimin yapılmasında,

- zaman kısıtlaması olmayan ve bir yüksek okul eğitimini, amaçlanan mesleğe girebilmek için yasal olarak tamamlaması
gereken başka bir yüksek okul eğitiminin yapılmasında,

- münferit vakanın olağanüstü koşulları nedeniyle ve amaçlanan eğitim hedefi bunu haklı kılıyorsa, tek bir başka eğitimin daha yapılması durumlarında. BAföG’ ün kredi olarak verilen kısmını
ilerde geri ödeyeceksiniz.

Kaynak: dilegitimleri

BAföG Kredisi Nasıl Alınır


Almanya'da yaşayan öğrencilerin BAföG Kredisi almaları için gereken şartlar





Almanya'da BAföG Kredisi almak isteyen öğrencilerin yerine getirmeleri gereken şartlar:

- Her çeşit yüksek okul, yüksek meslek okul ve akademi öğrencileri.

- Aileleri önceden Almanya'da belirli bir süre çalışıp sonradan Türkiye'ye dönüş yapmış aile çocukları...

- Ebeveynin yanında zorunlu nedenlerle kalamayan, ileri eğitime götüre okul, 10. sınıftan itibaren meslek okulu (örneğin temel öğrenim, orta ve karma eğitim veren okullar, Liseler) ve meslek eğitimini tamamlamamış olan meslek okulu ve meslek lisesi öğrencileri.

- En az iki yıllık bir eğitim sonunda meslek niteliği kazandıran meslek okullarında meslek eğitimini tamamlamamış olan öğrenciler.

- Gece okulları (örneğin Akşam Temel Öğrenim Okulu, Akşam Orta Okulu, Akşam Liseleri) ve diğer eğitime hazırlık kuruluşları (Kolleg) öğrencileri.

- Mesleki gelişme okulları öğrencileri

- Meslek eğitimi tamamlandıktan sonra devam edilebilecek meslek lisesi ve teknik okul öğrencileri

Önemli Bir Not:

AB Adalet Divanı'nın Türk öğrencilerin Almanya dışında okumaları halinde de Bafög alma hakkına sahip olduğunu onaylayan Temmuz 2005 tarihli kararına göre eğitiminizi Almanya dışında yapıyor olsanız bile Bafög'e başvurabilirsiniz.

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Oturanlar İçin Devlet Bursu


Almanya'da yaşayanların devlet bursu alma haklarına yönelik önemli bilgiler





Aileleri Almanya'da yaşayan öğrencilerin Alman devletinden burs almalarını sağlayacak önemli bilgiler:

BAföG adı altında bilinen Federal Eğitim Teşvik Yasası, öğrenci ve yüksek okul öğrencilerine yapılan ödemenin yasal temelini oluşturur. Aşağıdaki bilgiler 19.03.2001 tarihli Eğitim Teşvik Reform
Yasası’yla varolan hukuki durumu aktarır.


ÖDEMELER VE ŞARTLAR

Eğitim teşviki, geçiminizi sağlamaya ve eğitim giderlerinizi karşılamaya yöneliktir. Gerekli miktar ise, nasıl bir öğrenim yaptığınıza ve kaldığınız şartlara bağlıdır. Okul öğrencileri ile yüksek okul öğrencileri için farklı tarifeler vardır. Gerekli yardım miktarı belirlenirken, kişisel geliriniz ve servetiniz, aynı zamanda
ebeveyninizin ve de eşinizin gelirleri, belli muafiyet sınırlarını aşıyorlarsa, hesaba katılır. Muafiyetler, medeni hale ve
aile üyelerinin sayısına bağlıdır. Bununla birlikte bazı istisnalar da
vardır:


- Eğitiminizin bir kısmına 30 yaşını doldurduktan sonra başlarsanız, ancak özel durumlarda BAföG alabilirsiniz

- Bir gece lisesine ya da daha başka bir eğitime hazırlık kuruluşuna devam ediyorsanız, sadece sizin gelir ve servetiniz
dikkate alınır. Aynı durum, eğitimi teşvik yardımı için başvurduğunuz eğitim bölümünün başlangıcında 30 yaşında olduğunuzda da sözkonusudur. Bu durumda ebeveyninizin ve
eşinizin geliri hiçbir rol oynamaz.

- Bu istisna, BAföG almak için başvurduğunuz eğitim bölümünün
başlangıcından önce bir süre çalıştığınız durumlarda, sizin açınızdan da geçerlidir.

- Tespit edilen ihtiyacın hesaplanması sonucunda ebeveynin üstlenmesi gereken nafaka ödemeleri, bazen ebeveyn
tarafından ödenmiyor veya ancak kısmen ödeniyor. Bu durumda,
eğitimi teşvik yardımını özel başvuruda bulunmanız şartıyla peşin olarak ve de ebeveynin nafakası hesaba katılmadan alırsınız.
Kaynak: dilegitimleri


Dünya Üniversite Servisi Alman Komitesi Bursu


Almanya'da Dünya Üniversite Servisi Alman Komitesi'ndan burs almak isteyen öğrenciler için önemli bilgiler





Dünya Üniversite Servisi Alman Komitesi 'nden burs almak isteyen öğrencilerin burs hakkında merak ettikleri tüm konular:

World University Service (WUS)
Deutsches Komitee e.V.
Dünya Üniversite Servisi Alman Komitesi
http://www.wus-international.org/germany


Başvuru Adresi:
Goebenstrasse 35
D-65195 Wiesbaden
Telefon: 0049 611 44 66 48
Telefax: 0049 611 44 64 89

Burs Amacı:
Kendi ülkesinde veya şu andaki oturum yerinde toplumsal ve kalkınma politikası ağırlıklı angajman sahibi yeni nesli desteklemektir.

Bursun Süresi:
Prensip olarak bir yıldır. Uzatabilme imkanı mevcuttur.

Burs Başvuru Şartları:
- Bilimsel alan ayrımı olmaksızın Afrika, Asya veya Latin Amerika’dan gelmek
- Dayanışmacı bilinç
- Eğitim sonrası kalkınma ve temel orijinli çalışmalarda ilgi ve angajman

Bursun Kapsamı:
- Temel tutar
- Hastalık sigortası primi
- Geliş ve dönüş seyahat masrafları

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü:
- Başvuru yazısı
- Özgeçmiş
- Karne / Diplomalar
- Referans Mektubu

Önemli bir not: Gerekli belgeler konusunda daha somut açıklamalar için kurumla bireysel olarak yazışmanızda fayda var.

Başvuru Zamanı:
Her zaman başvurulabilir.

Kaynak: dilegitimleri

Volkswagen Vakfı Bursu


Volkswagen Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrenciler için burs ile ilgili bilgiler





Volkswagen Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrencilerin burs hakkında merak ettikleri tüm konular:

Volkswagen-Stiftung
Volkswagen Vakfı
http://www.volkswagen-stiftung.de


Başvuru Adresi:
Volkswagen-Stiftung
Kastanienallee 35
D-30519 Hannover / Almanya
Telefax 0049 511 83 810
E-mail: mail@volkswagen-stiftung.de

Burs Amacı:
Bilim ve tekniğin araştırma ve eğitim kurumlarında geliştirilmesidir. Vakıf zamana bağlı olarak değişen farklı hedef, konu ve içeriklerde teşvik araçlarını harekete geçirmektedir.
Destek, başvuru üzerine bilimsel kuruluşlara verilir. Bireylere verilmez.

Bursun Süresi:
Özel somut şartlara bağlı olarak tespit edilir.

Burs Başvuru Şartları:
Vakıf, prensip olarak sadece kendi ağırlık noktası olan konular ve projelerle ilgili başvuruları dikkate alır.
Başvurular Almanca veya İngilizce olarak hazırlanabilir.
Başvuru, dayandığı proje hakkında, hem bizzat vakıf hem vakfın bilirkişileri için anlaşılır bir resim ortaya koymalıdır (Masraf planı dahil).

Özel şekil şartları mevcut değildir.

Yabancı bilimsel kuruluşların başvuruları belli bir ağırlık noktasına sahip olmalı ve bunun dışında Almanya’daki bilim adamları ile kararlaştırılmış bir işbirliği üzerine somut veriler içermelidir.

Bunun tersi olarak Alman kuruluşlarının başvuruları da yabancı proje partneri için avantajlı olabilir.
Aktüel ağırlıklı konular ve ilgili belgeler yazılı olarak vakıftan ücretsiz istenebilir. Ayrıca http://www.volkswagen-stiftung.de adresi altında internette de Almanca ve İngilizce dillerinde ulaşılabilir.
Aktüel konular öğrenildikten sonra başvuru yapılması önemle vurgulanmaktadır.

Bursun Kapsamı:
Özel olarak projeye bağlı olarak kararlaştırılmaktadır.

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü:
Son aktüel duruma bağlı olarak vakıftan gerekli belge ve prosedür konusu öğrenilmelidir.

Başvuru Zamanı:
Ağırlıklı konulara bağlı olarak bu konuların gündemde olduğu süre boyunca her zaman başvurulabilir.

Kaynak: dilegitimleri

Güney Avrupa Topluluğu Bursu


Almanya'daki Güney Avrupa Topluluğu'ndan burs almak isteyen öğrenciler için önemli bilgiler





Almanya'da Güney Avrupa Topluluğu'ndan burs almak isteyen öğrenciler için iletişim bilgileri:

Südosteuropa Gesellschaft (SOG)
Güney Avrupa Topluluğu
http://www.suedosteuropa-gesellschaft.com


Adresler:
Widenmayerstrasse 49
D-80538 München / Almanya
Telefon: 0049 89 2121 540
Telefax: 0049 89 2289 469

Kaynak: dilegitimleri

Körber Vakfı Bursu


Almanya'daki Körber Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrenciler için önemli bilgiler





Körber Vakfı'nın verdiği burs hakkında bilgiler:

Körber-Stiftung – Körber-Kolleg
Körber Vakfı
http://www.stiftung.koerber.de/tuerkei


Başvuru Adresi:
Körber-Kolleg
Ul. Zatsseppa 41
Telefon / Telefax: 007 095 230 66 61


Burs Amacı:
Amaç Sovyetler Birliği sonrası kurulan BDT ülkelerinden mühendislerin Management eğitimi almalarını teşvik etmektir. Böylece reform süreci desteklenmiş olacaktır. Bu haliyle doğrudan Türk vatandaşlarına değil, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri mensuplarına yönelik cazip bir burs seçeneğidir.

Bursun Süresi:
15 aydır. 3 ay Moskova’da Almanca, 3 ay Hamburg’da Yöneticiliğe Giriş (Grundlagen des Managements) ve 9 ay öğrenilen teorik bilginin pratiğe dökülmesi amacıyla bir girişimde Trainee bölümlerinden oluşur.

Burs Başvuru Şartları:
- BDT ülkesi vatandaşlığı taşımak
- Mühendislik bölümlerinden birinden mezun olmuş olmak
- En fazla 32 yaşında olmak
- Temel Almanca bilgisine sahip olmak

Bursun Kapsamı:
- Moskova’da Almanca dil kursu
- Barınma giderleri
- 800 mark cep harçlığı
- Sonraki aşamada yine ders, barınma giderleri karşılanıp 1.100 DM cep harçlığı veriliyor.

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü:
İlgili ilanlar kural olarak „Argumenty i Fakty“ haftalık dergisinde yayınlanıyor. Seçim Moskova’da gerçekleştiriliyor.

Başvuru Zamanı:
Vakıfa yazılarak veya medyaya verilen ilanlardan öğrenilebilir.
Kaynak: dilegitimleri

Konrad Adenauer Vakfı Bursu


Konrad Adenauer Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrenciler için Konrad Adenauer Vakfı hakkında bilgiler





Almanya'daki Konrad Adenauer Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrencilerin bu burs hakkında merak ettiği tüm konular:

Konrad-Adenauer-Stiftung
Konrad Adenauer Vakfı
http://www.kas.de


Başvuru Adresi:
Rathausallee 12
D-53757 Sankt Augustin / Almanya
Telefon: 0049 2241 246320

Türkiye Şubesi:
Ankara

Burs Amacı:
Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası ilk başbakanının (Kanzler) adını taşıyan ve Hıristiyan demokrat partiye yakın vakıf, bu burslarla yabancıların Almanya’daki yüksek eğitim kurumlardaki eğitimlerinin teşvikini hedefler. Yabancı üniversite öğrencileri (StudentInnen), master ve doktora yapanlar (Graduierte) burs alabilme imkanına sahiptir. Ayrıca kısa süreli bilimsel araştırma bursları da alınabilir

Bursun Süresi:
Kural olarak 3 yıla kadar verilebilmektedir. Ancak tam süre, somut şartlara göre değişiklik gösterir.

Burs Başvuru Şartları:
Öncelikli olarak kendi ülkesinde üniversite eğitimini tamamlamış ve Almanya’da doktoraya başlama hakkı kazanmış olanlar tercih edilir.
Henüz üniversite eğitimi devam edenler için ise temel şart, Grundstudium’un (ilk iki yıl) tamamlanmış olup Hauptstudium’a başlanılmış olmasıdır.

Bütün başvurularda yer alan ortak ana kriterler:
- Parlak uzmanlık başarıları
- Sosyopolitik ilgi, kişisel ehliyet
- İyi derecede Almanca bilgisi
- Eğitim bitiminde kendi ülkesine geri dönmeye hazır olmak

Bursun Kapsamı
Öğrenci: 1.100 DM
Graduierte: 1.250 DM

Graduierte (lisans üstü bir program öğrencisi) olup ülkesinden aldığı diploma Almanya’da tanınan ve kendi ülkesinde en az iki yıllık bilimsel faaliyet gösterdiğini ispat edebilenler için miktar 1.700 marka kadar çıkabilir.

Aile zammı, hastalık sigortası zammı, kitap masrafları için katkı ve geliş-dönüş seyahat masrafları destek kapsamındadır.

Devam edilen eğitim programı yanında vakıf tarafından da bursiyerlere bir program çerçevesinde bilimsel etkinlikler sunulur.

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü
Öncelikli olarak henüz Almanya’ya gelmemiş, kendi ülkesinde bulunan adaylar dikkate alınır. Burada da vakıf dış temsilciliklerinin bulunduğu ülkelere öncelik verilmektedir.

Kaynak: dilegitimleri

Heinrich Böll Vakfı Bursu


Almanya'daki Heinrich Böll Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar





Heinrich Böll Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrencilerin bilmesi gerekenler:

Heinrich Böll-Stiftung
Heinrich Böll Vakfı
http://www.boell.de


Başvuru Adresi
Studienwerk
Rosenthalerstrasse 40 / 41
D-10178 Berlin / Almanya
Telefax: 0049 30 285 34 109

Bursun Amacı
Burslar, her alandan üniversite öğrencilerine, master ve doktora yapanlara verilir. Temel amaç kadınların teşvik edilmesidir. Bu bakımdan özellikle bayan adayların mutlaka başvurmasında fayda var.
Adayların, seçilen bilim dalı ile ilgili bilimsel ve kişisel niteliği, sosyal kökeni ve aktüel geçim durumu değerlendirme kriterleri arasında yer alır. Toplumsal angajman aranır.

Bursun Süresi
Kural olarak bir yıldır. Bir yıl daha uzatılabilir. İstisnai durumlarda 3 yıla kadar uzatılması mümkündür.

Burs Başvuru Şartları
Bir Alman üniversitesine kayıtlı olmak
Üniversite öğrencileri için temel eğitimin (Grundstudium) bitmiş olması
Yabancı Öğrenciler için Üniversiteye Giriş Dil Sınavı (DSH) başarılmış olması

Bursun Kapsamı
Alman Dışişleri ve Eğitim, Bilim, Araştırma Bakanlığı (BMBF) yönergeleri doğrultusunda tespit edilir. Genel olarak üniversite öğrencileri için yaklaşık 1.000 DM, master ve doktora yapanlar için 1.500 DM civarında değişir.

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü
Başvuru için gerekli belgeleri yukarıdaki adreslerden talep edebilirsiniz.

Başvuru Zamanı
Son başvuru tarihi 15 Ekim ve 15 Nisan olup başvurunun postaya veriliş tarihi dikkate alınır.
Burs sayısının sınırlılığı sebebi ile başvuru zamanları belli konular için belirlenmektedir. Bu yüzden başvuru zamanının sona ermesinden iki ay önce sizin eğitim gördüğünüz alanın da belirlenen konulara dahil olup olmadığın sorup öğrenebilirsiniz.

Kaynak: dilegitimleri

Hanns Seidel Vakfı Bursu


Almanya'daki Hanns Seidel Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrenciler için önemli bilgiler





Hanns Seidel Vakfı bursları hakkında çok önemli bilgiler:

Hanns-Seidel-Stiftung
Hanns Seidel Vakfı
http://www.hss.de


Başvuru Adresi
Förderungswerk
Lazarettstrasse 33
Postfach 190846
D-80636 München / Almanya
Telefon: 0049 89 12580
Telefax: 0049 89 125 84 03

Burs Amacı
Bütün dallardan yabancı master, doktora yapanlar ve doktorasini bitirmis olanların teşvik edilmesidir.
Vakıf, kişisel ve bilimsel yönden nitelikli akademik yeni neslin yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacına yönelik çalışma göstermekte.

Bursun Süresi
Kural olarak bir yıldır. Araştırma projesine hazırlık mahiyetindeki proje öncesi dil kursunun finansmanı da burs kapsamındadır.

Burs Başvuru Şartları
- Başvuranın kişilik ve kabiliyetinin özel bilimsel başarıyı beklenebilir kılması
- Adayın vatandaşlık sorumluluğuna, politik vizyona ve hoşgörüye sahip olup; sosyal ve politik kurumlarda aktif çalışmalara katılması


Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü
Bursiyer seçimi vakfın ilgili gönderici ülkelerdeki partner organizasyonları tarafından gerçekleştirilmektedir.
Kaynak: dilegitimleri

Fritz Thyssen Vakfı Bursu


Almanya'daki Fritz Thyssen Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrenciler için önemli bilgiler





Fritz Thyssen Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrencilerin Fritz Thyssen Vakfı bursu hakkında merak ettiği tüm soruların cevapları:

Fritz Thyssen Stiftung
Fritz Thyssen Vakfı
http://www.fritz-thyssen-stiftung.de


Başvuru Adresi
Am Römerturm 3
D-50667 Köln / Almanya
Telefon: 0049 221 257 50 51
Telefax: 0049 221 257 50 92

Bursun Amacı
Bilimde yeni neslin doktora sonrası Alman üniversite ve araştırma merkezlerindeki çalışmalarını teşvik etmek.

Bursun Süresi
Araştırma oturumlarına yönelik olup kısa süreli burslar verilir.

Burs Başvuru Şartları
Doktorayı bitirmiş olmak

Bursun Kapsamı
- Temel tutar
- Hastalık sigortası zammı
- Bursa ek olarak sunulan diğer yan hizmetler
- Kısa seyahatler için katkılar

Esasen burs aile durumu ve yasa bağlı olarak derecelere ayrılır.

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü
Başvuru için sunulacak uzman bir kişiden alınan Referans Mektubu yanında özellikle aşağıdaki konuların aydınlatılması gereklidir:

- Kişisel bilgiler
- Projenin konusu
- 1-2 sayfalık projenin özeti
- Tafsilatlı tarif (Amaç, Üslup, Metodlar, Zaman Planı vs.)
- Üniversite / Araştırma Kurumu
- Ön çalışmalar, yayınlar
- Ekonomik ve kişisel durum
- Başka hiç bir kuruma burs için başvurulmadığına ve başvurulmayacağına dair açıklama

Başvuru Zamanı
Her zaman başvurulabilir.

Kaynak: dilegitimleri

Friedrich Naumann Vakfı Bursu


Almanya'da Friedrich Naumann Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrencilerin uyması gereken kurallar





Friedrich Naumann Vakfı bursundan yararlanmak isteyen öğrenciler için önemli notlar:

Friedrich-Naumann-Stiftung
Friedrich Naumann Vakfı
http://www.fnst.de

Başvuru Adresi
Wissenschaftliche Dienste und Begabtenförderung
Königswinterer Strasse 409
D-53639 Königswinter / Almanya
Telefon: 0049 2223 70 10 / 0049 2223 701 349
Telefax: 0049 2223 70 12 22

Türkiye
Naumann.Turkey@turkey.fnst.org

Bursun Amacı
Üniversite öğrencisi ve lisans üstü eğitimde bulunan yabancıların eğitimine maddi ve fikri destek sağlamaktır.
Burslar, Üniversite Eğitimi, Master Programları ve Doktora için verilir.

Bursun Süresi
İlk başta 1 yıl için verilir. Üniversite eğitiminde mezuniyete kadar uzatma alınabilir. Lisans üstü öğrenciler için yine bir yılı aşan durumlarda gerekçelendirilerek başvurulmak suretiyle uzatma almak mümkündür.
Burs toplam en fazla üç yıllık bir süre için alınabilir. Bu süre master için 2 yıldır.

Burs Başvuru Şartları
Yabancı üniversite öğrencileri temel eğitimden (Grundstudium) ana eğitime (Hauptstudium) geçiş için yapılan ara sınavdan (Vordiplom / Zwischenprüfung) sonra ama eğitimin bitimine çok kısa bir süre kalmadan başvurabilirler.
Almanya’da yüksek okullarda (Fachhochschule) okuyanlara ve Almanya dışındaki araştırma oturumlarına burs verilmez.
Tıp ve Dişçilik Fakültelerinde doktora yapanlar ve doktoralarının son aşamasına gelmiş olanlar destek kapsamı dışındadır.

Bursun kapsamı
Alman Dışişleri Bakanlığı yönergeleri doğrultusunda hesaplanır.
Vakıf, bursiyerlere sağladığı maddi destek yanında onların politik ve toplumsal angajmanının güçlenmesi amacıyla fikri destek de sunar.

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü
Başvuru formları ilgili tarafından yazılı olarak talep edilir ve kısa zamanda adrese gönderilir.

Başvuru Zamanı
Başvurular, bir sonraki kış dönemi için en geç 31 Mayıs tarihine, bir sonraki yaz dönemi için en geç 30 Kasım tarihine kadar vakfa ulaşmış olmalıdır.
Başvurular arasında önce bir ön eleme yapılır. Bu aşamayı geçen adaylar bir seçme toplantısına davet edilir. Nihai sonuç seçim kurulunun bağımsız üyelerince yapılan bireysel mülakattan sonra alınır.

Kaynak: dilegitimleri

Friedrich Ebert Vakfı Bursu


Friedrich Ebert Vakfı'ndan burs almak isteyen öğrencilerin uyması gereken kurallar





Friedrich Ebert Vakfı taraından verilen burs ve istenilen nitelikler:

Friedrich-Ebert-Stiftung
Friedrich Ebert Vakfı
http://www.fes.de
Kuruluş: 1925

Başvuru Adresi
Abteilung Studienförderung
Godesberger Allee 149
D-53170 Bonn / Almanya
Telefon: 0049 228 8830
Telefax: 0049 228 88 36 97

Türkiye Şubesi
İstanbul
Ankara

Bursun Amacı
Her daldan Alman üniversitelerine kayıtlı yabancı öğrenci (StudentInnen) ve üniversite eğitimi sonrası kuşağın (Graduierte) Almanya’da teşvik edilmesidir.
Burslar, lisans (Grundstudium) ve lisans üstü (Master / Doktora) eğitimi için olmak üzere iki sınıfa ayrılır.
Lisans üstü eğitimdeki yabancı öğrenciler için ayrıca araştırma bursları da verilmektedir. (Forschungs- oder Studiensaufenthalt)

Bursun Süresi
Kural olarak bir yıldır. Makul gerekçelerle uzatılabilir. Maksimum süre 3 yıl ile sınırlıdır.

Burs başvuru Şartları
Herhangi bir Alman üniversitesinde kayıtlı olmak en önemli şart olup her daldan başvuru kabul edilir.
Ancak burs alabilme kriterleri oldukça yüksek tutulmuştur. Kendi dalı ile ilgili özel bilimsel nitelik taşımak (mesela ortalama üstü okul eğitim basarisini ispatlamak...), sosyopolitik angajman ve kişiliğe sahip olmak yan yana istenen özelliklerdendir.

Bursun Kapsamı
Alman Dışişleri Bakanlığı yönergelerine göre belirlenir. Yaklaşık olarak öğrenciler için duruma bağlı olarak aylık 1000 DM civarında değişir. Graduierte için ise 1500 – 2000 DM civarındadır.
Evli olanlar için 410 DM aylık eş yardımı yapılır.

Başvuru Belgeleri ve başvuru Prosedürü
Almanya’dan başvurulabileceği gibi, Türkiye’den Friedrich Ebert İstanbul veya Ankara bürolarından da başvuru mümkündür.
Prensip olarak her öğrencinin bizzat başvurması geçerlidir. Ancak bir üniversite hocasının teklifi ile de başvuru süreci başlatılabilir. Kesin başvuru tarihleri öngörülmemiştir.
Şekle bağlı olmayan yazılı bir başvuru üzerine (özgeçmiş ve karne / diplomaların, başarı belgelerinin fotokopileri ile birlikte) adaya başvuru dokümanları gönderilir.
Böyle bir başvuru örneğini (Almanca / Türkçe) Turkstudent’ten kaydederek printini alıp ilgili boşlukları doldurarak gönderebilirsiniz. Örnek başvuru için tıklayın

Burs başvuruları her belgeden iki nüsha hazırlanmış olmak üzere Abteilung Studienförderung’a gönderilecektir. öğrenci başvurusu (lisans) ile Graduierte başvurusu (lisans üstü) arasında istenen belgeler bakımından önemli farklılıklar bulunabilir. Dolayısıyla her adayın kendi özel konumuna bağlı şartları özenle inceleyip bunları yerine getirmesi aranmaktadır. Gönderilecek belgelerden bir kaçı aşağıdaki bilgileri içermelidir:

- Özgeçmiş (2 nüsha)
- Alınan üniversite bitirme belgeleri veya diplomaların fotokopileri
- Almanya’da üniversiteye kayıtlı olduğuna dair belge (Immatrikulationsbescheid)
- Ekonomik durumun ortaya konması

Doktora başvuruları için ek olarak:
- Doktoranın yapılmakta olduğu üniversite veya araştırma kurumunun ilgili bilim dalında geçerli doktora şartlarının bildirilmesi
- İlgili fakülte veya kurumdan Doktoranın biçimsel formalitelerinin tamamlandığına dair belge
- Ayrıntılı proje taslağı (Skizze)

Başvuru Zamanı
Seçim komisyonunun yılda üç defa (Mart, Temmuz, Eylül) toplandığı düşünülürse bu tarihlerden altı ay önceden başvurulması gerekir. Aksi halde başvurunun değerlendirilmesi bir sonraki oturuma kalır.

Bursun Püf Noktaları
FES, eğitimi sadece mesleki kariyerlerinin bir parçası olarak görmeyip ayni zamanda topluma karsı bir sorumluluk olarak gören gençleri teşvik eder.
Bu nedenle adayların özel kabiliyetlere ve göz alıcı niteliklere sahip olması aranır.

Bu anlamda
- ortalama üstü okul ve araştırma başarısının belgelenmesi
- Politik ve / veya sosyal angajman
- Şahsiyet
eleme kriterleridir.
Buradaki üç kriter eşit ağırlıktadır. Ön planda rol oynayan, ehliyetin, başarma kabiliyetinin ve hedeflenen eğitim amacına ulaşmaya kendini adamanın bireysel değerlendirmesidir.

Yabancı öğrencilere verilen yıllık burs şayısı 40 civarındadır. Başlıca Asya, Afrika, Latin Amerika, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden öğrencilere burs verilmektedir.

Sıkça Yöneltilen Sorular:

a. Lisans eğitimi bursları

1. Ne zaman başvurabilirim?

Başvurular, ana ve yan dallarda başarıyla bitirilen Grundstudium’dan yani Vordiplom (ön lisans) veya Zwischenprüfung’tan (ara sınav) sonra, tıp öğrencileri için Physikum’dan sonra gönderilebilir. Yıl içinde sabit bir başvuru tarihi yoktur.

2. Nasıl başvurabilirim?

- Detaylı sosyopolitik angajmanı da içeren CV (Lebenslauf)
- Abitur diplomasi (Lise diplomasi)
- Vordiplom veya Zwischenprüfung diploması
- Adayın neden burs için bu vakfa başvurduğunu açıklayan bir gerekçe belgesi

3. Başvuru prosedürü ne kadar sürüyor?
Yaklaşık 6 ay.

4. Başvuru sürecinin devamında ne geliyor?

Süreç sırasında kural olarak Almanya’da birbirinden bağımsız iki eleme mülakatı gereklidir. Bu nedenle başvuru süreci sırasında Almanya’da bulunmanız gerekir.
Başvurular, ilkbahar, yaz ve sonbaharda secim komisyonunca karara bağlanır.

5. Gönderilen belgeler onaylı olmalı midir?
Hayır.

6. Staj veya yurtdışı oturumlar da desteklenir mi?
Hayır.

b. Lisansüstü eğitim bursları

1. Nasıl başvurabilirim?

- Detaylı sosyopolitik angajmanı içeren CV (Lebenslauf)
- Üniversite Diplomasi
- Çalışma ve zaman planının detaylı bir exposesi (ana hatlarıyla açıklama)
- Danışman hocadan bir referans mektubu
- Neden burs için bu vakfa başvurulduğuna dair bir gerekçe belgesi

2. Başvuru prosedürü ne kadar sürüyor?
Yaklaşık 6 ay.

3. Başvuru prosedürünün devamında neler geliyor?
Süreç sırasında kural olarak Almanya’da birbirinden bağımsız iki eleme mülakatı gereklidir. Bu nedenle başvuru süreci sırasında Almanya’da bulunmanız gerekir.
Başvurular, İlkbahar, yaz ve sonbaharda secim komisyonunca karara bağlanır.


4. Gönderilen belgeler onaylı olmalı midir?
Hayır.

5. Yurtdışında doktoraya burs sağlanıyor mu?
Hayır. (Sadece istisnai hallerde Almanlara)

6. Seyahat ve tez baskı masrafları karşılanıyor mu?
yabancı bur siyerlere baskı masraflarının verilmesi muhtemel, seyahat giderleri karşılanmıyor.

7. Kısa süreli veya bitirme bursları veriliyor mu?
Prensip olarak Hayır. Ancak yabancı Graduierte öğrencilere maksimum 12 aylık Almanya’da araştırma oturumu için finansman sağlanıyor.



Süreli Araştırma Bursu (Almanya’da)
Diğer burslar mutlak surette bir Alman üniversitesinde kayıtlı olma şartına bağlı iken bu bursa bu şartı yerine getiremeyen bilim adamları ve Graduierte de başvurabilir. Böylece Türkiye’den bu burs için direkt başvuru mümkündür.
Bu bursun süresi kural olarak 12 aydır.

Kaynak: dilegitimleri

DAAD Kooperatif Doktora Programı Bursu


DAAD Kooperatif Doktora Programı Bursu hakkında bilmeniz gerekenler





DAAD Kooperatif Doktora Programı Bursu hakkında öğrencilerin merak ettiği sorular ve cevapları:

DAAD
Kooperatif Doktora Programı Bursu
Sandwich-Förderung
http://www.daad.de



Başvuru Adresleri
ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ / Ankara
Atatürk Bul.No.114 Kavaklıdere / ANKARA
Tel: (0312) 426 54 65
Fax: 426 69 59

ALMANYA KONSOLOSLUĞU / İstanbul
İnönü Cad. 14 / 16, Taksim/İstanbul
Tel: (212) 2515404

Amaç
Bu programdaki yıllık burslar çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerden doktorandlar Alman ve yabancı bilim adamlarınca refakat edilir. Bundan başka programın amacı katılan bilim adamları ve onların kurumlarını sıkı bir işbirliğine yöneltmektir. Doktora katılımcıların kendi vatanlarındaki bir üniversitede yapılır.

Süre
1 yıldır. Maksimum 2 yıla kadar uzatılabilir.

Bursun Kapsamı
Aylık 1.250 DM ile 1.700 DM arası burs ödenir.
Belli şartlar altında, özellikle ailevi durum, seyahat ve bagaj masrafları, hastalık sigortası dikkate alınarak ek yardımlar verilir.

Başvuru Şartları
Gelişmekte olan ülkelerde doktora yapmayı amaçlayanlar başvurabilir. Doktora yapmaya hak kazandıran bir diplomanın, Türkiye şartlarında Yüksek Lisans Diploması’nın elde edilmiş olması gerekir. Maksimum başvuru yaşı 36’dır.

Başvuranlar, ayrıntılı ve açık biçimde araştırma projelerinin bir açıklamasını hem kendi ülkelerinden hem Almanya’dan ilgili danışman profesörlerle kararlaştırılmış bir zaman planıyla birlikte sunacaklardır.

Türkiye’ye özel başvuru şartı, Yüksek Lisans Diploması’dır (Master).

Özellikler
Bu programın ana özelliği doktora sürecinin teşvik fazının başlangıcı ve program süresi için mümkün olduğunca büyük esnekliğe sahip olan bireysel tarzıdır.

Bu arada süreç aşağıdaki semaya göre yürütülebilir:

- Alman yüksek okul hocasının müstakbel doktorandın ülkesine -Türkiye- seyahati (Türk ve Alman doktora babası hocalar tarafından ortaklaşa imzalanmış doktora konusunu, öngörülen çalışma adımlarını ve süresini içeren protokol)
- Doktoranın Türkiye’de hazırlanması DAAD’nin teşviki olmaksızın yapılır (Materyal toplama, alan araştırması)
- Alman yüksek okulunda tahsil (1 veya Maksimum 2 yıl)
- İcabında Türkiye’deki doktora babasının Alman Enstitüsü’ne ziyareti (Çalışmanın akışını kontrol, kurumlararası bağın güçlendirilmesi)
- Doktoranın Türkiye’de bitirilmesi (DAAD’nin finansesi olmadan)
- Alman doktora babasının seyahati (son düzeltmeler, external examiner sınavına katılım)

Başvuru Zamanı
Her yılın sonbaharıdır. Tam tarih Türkiye’deki Alman makamlarından öğrenilebilir.

Adresler
ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ / Ankara
Atatürk Bul.No.114 Kavaklıdere / ANKARA
Tel: (312) 426 54 65 Fax: 426 69 59

ALMANYA KONSOLOSLUĞU / İstanbul
İnönü Cad. 14 / 16, Taksim / İstanbul Tel: (212) 251 54 04

Başvuru Yeri / Adresi

Federal Almanya Büyükelçiliği Ankara
Kültür Departmanı
Botschaft der Bundesrepublik Deutschland
Kulturabteilung
Atatürk Bulvarı 114
06540 Ankara

Kaynak: dilegitimleri

Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung Bursu


Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung bursu almak isteyen öğrencilerin bilmesi gerekenler





Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung bursu almak isteyen öğrenciler için önemli bilgiler:

Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung
Alfried Krupp von Bohlen ve Halbach Vakfı
http://www.krupp-stiftung.de


Başvuru Adresi
Hügel 15
D-45133 Essen
Telefon: 0049 201 188 4857
Telefax: 0049 201 412 587


Bursun Amacı
Orta ve Doğu Avrupa’dan geleceğin bilim adamı kuşağı ve yönetici kadroların yetişmesini amaçlayan vakıf, verdiği burslarla, ilgili ülkelerdeki uzmanların çalıştıkları disiplinde Almanya’daki en aktüel durum üzerine Alman meslekdasları yanında çalışarak bilgilenmelerini ve literatür araştırmalarını derinleştirmelerini öngörüyor.
Türkiye’nin de bu burs kapsamında olup olmadığı vakıftan öğrenilebilir. Dahil olmasa bile en azından Balkan ülkelerinden birinin vatandaşlığına sahip olanlar (Bulgaristan, Yunanistan, Bosna-Hersek, Makedonya, Romanya, Macaristan vs.) için önemli bir burs ihtimalidir.

Bursun Süresi
6 ay. İcabında başvurularak uzatma istenebilir.

Burs Başvuru Şartları
- Doktoraya başlamış olmak
- En az bir yıllık meslekte idareci pozisyonda faal bulunmuş olmak
- Bilimsel eğitimin sonraki mesleki kariyer ile baglantılandırılabilmesi

Bursun Kapsamı
Aylık 700 EU.

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü
Gerekli ayrıntılı ve aktüel şartlar ve gelişmeler vakıftan talep edilebilir.
Başvurular direkt yukarıdaki vakıf adresine gönderilmelidir.
Bursiyer seçiminde özellikle dikkate alınan ağırlıklı konular:
- Orta ve Doğu Avrupa’da ekonomik ve sosyal transformasyon sürecinin kültürel Şartları
- Milliyetçilik ve milli kimlik
- 1989 Dönüm Noktası ve Orta ve Doğu Avrupa’daki siyasal düşünüş açısından sonuçları

Başvuru Zamanı
Kesin başvuru süreleri belirlenmemiştir. Dolayısıyla her zaman başvuru mümkündür.

Kaynak: dilegitimleri

Alexander von Humboldt-Stiftung Bursu


Alexander von Humboldt-Stiftung doktorasını tamamlayan 40 yaşın altındaki yabancı bilim adamlarına burs veren bir kurumdur





Alexander von Humboldt-Stiftung kurumunda burs almak isteyenlerin bilmesi gereken hususlar:

Alexander von Humboldt-Stiftung
Alexander von Humboldt Vakfı
http://www.avh.de

Başvuru Adresi:
Jean-Paul-Strasse 12
D-53173 Bonn / Almanya
Telefon: 0049 228 8330
Telefax: 0049 228 833 212



Bursun Amacı:
Alexander von Humboldt Vakfı (AvH) yüksek nitelikli, doktorasını yapmış 40 yas altındaki yabancı bilim adamlarına doktora sonrası için burs vermektedir. Burs, adayın kendi belirleyeceği ve Almanya’da yürüteceği bir araştırma projesine yönelik olarak veriliyor.
Dünya çapında her millete mensup bilim adamlarına verilen burslar her alan için açık. Yıllık yaklaşık 500 civarında burs verilmekte.

Araştırma bursları somut bilimsel amaca yönelik ve buna bağlı Almanya’daki ikamet çerçevesinde verilir. Kısa süreli eğitim veya araştırma ya da kongre seyahatleri için öngörülmemiştir.
Proje bizzat aday ve Almanya’da çalışacağı kurum tarafından tespit edilir. Projenin ayrıntıları ve zaman planlamasını aday vakfa başvurmadan ilgili kurum / profesörle kararlaştırır.

Bursun Süresi:
Kural olarak 6 – 12 aylık bir süre için başvurulup icabında sonradan gerekçeli olarak uzatma istenebilir.

Burs Başvuru Şartları:
- En fazla 40 yasında olmak
- Doktorasını yapmış olmak
- Araştırma ve bilimsel alandaki yayınlarıyla gerekli niteliğe kavuşmuş olmak
- Bağımsız araştırma faaliyetinin tanınmış bilimsel yayınlarla belgelenmesi

Bursun Kapsamı
- 3.400, - 4200 DM arası aylık (net)
- Seyahat masrafları
- 410 mark net aylık es için aile desteği
- 2-4 aylık araştırma öncesi Almanya’da Almanca kursu için ek burs

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü
Başvurular direkt AvH sekreterliğine veya DAAD’nin Almanya dışındaki temsilcilikleri aracılığıyla gönderilebilir.
Başvuru formlarının en son hali vakıftan talep edilip bu aktüel formlarla başvurulmalıdır.
Form talebi için gerekli adresi yukarıdaki adresler bölümünden not edebilirsiniz.

Başvuru Zamanı:
Her zaman başvurulabilir.
Seçim kurulu çoğunlukla Mart, Haziran ve Kasım olmak üzere yılda üç defa toplanmakta. Kurulun toplanma zamanından 5 ay önce başvurunun gönderilmesi tavsiye edilmekte.

Diğer
AvH araştırma burslarının yanında yıllık yaklaşık 200 uluslararası tanınmış yabancı bilim adamına Humboldt Araştırma Ödülleri vermekte. Bunun için bizzat başvurmak mümkün değil. Alman bilim adamlarınca aday gösterilmek gerekiyor. Yaş sınırı yok. Ödüllendirme ile bağlantılı olarak ödül kazanan kişi bir Alman araştırma kurumuna 4 – 12 ay için davet edilir.

Kaynak: dilegitimleri

AIESEC Öğrenci Kurumu


Association Internationale des Etudiants en Sciensces (AIESEC ) hakkında bilgiler





Association Internationale des Etudiants en Sciensces (AIESEC ) hakkında öğrenmek istediğiniz tüm bilgiler:

AIESEC
Deutsches Komitee der AIESEC e.V.
Association Internationale des Etudiants en Sciensces Economiques et Commerciales
http://www.aiesec.de


Başvuru Adresi:
Subbelratherstr. 247
D-50825 Köln / Almanya
Telefon 0049 221 551 056
Telefax 0049 221 550 76 76
E-mail: nc@de.aiesec.de


Stajın Amacı
AIESEC, klasik anlamda burs vermemektedir.
Bu öğrenci kurumu, üniversite eğitimi çerçevesinde 87 ülke ile yürüttüğü uluslararası staj değişim programında yabancı öğrencilere de şans tanımaktadır. Öncelikli olarak ekonomi bilimleri (işletme, iktisat, ekonomi mühendisliği, ekonomi informatiği vs.) alanındaki öğrenciler için imkan sağlanmaktadır.

Staj Süresi
Yıl boyunca organize edilmekte olup 6 ile 78 hafta arasında değişir.

Staj Başvuru Şartları:
- Bir üniversitede kayıtlı olmak
- İyi İngilizce bilgisi avantaj sağlar

Stajın Kapsamı
AIESEC maddi bir katkıda bulunmaz. Stajyerin geçim giderleri staj yapılan firma tarafından karşılanır.
AIESEC ilgili öğrencilere vize, oturum, çalışma izni ve ev bulma gibi formalitelerde yardımcı olur.

Başvuru Belgeleri ve Başvuru Prosedürü:
Katılımcılar kayıtlı oldukları üniversitede bir eleme prosedüründen geçer. Bu süreçte seçme mülakatı ve dil testi başarılmalıdır. İlgilenen öğrenciler geldikleri ülkedeki AIESEC gruplarına başvurmak zorundadır.
Türkiye adreslerini sayfanın yukarısında bulabilirsiniz

Başvuru Zamanı:
Kesin bir zaman belirlenmemiştir.

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'daki Burslar


Almanya'da burs almak isteyen öğrencilerin bilmesi gereken önemli bilgiler





Almanya'da burs almak isteyen öğrenciler için önemli notlar:

1. Almanya'da Burs Veren Kurumlar
Almanya'da eğitim görmek isteyenlere burs veren Almanya kaynaklı kurumlar, çoğunlukla Alman devleti veya Alman özel sektörü tarafından desteklenen çeşitli vakıflardır. Alman devleti tarafından desteklenen kurumların başında Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) gelirken, özel sektörce desteklenen kurumlar arasında örnek olarak Robert Bosch Stiftung'u gösterebiliriz.

DAAD ve burs veren Alman vakıflardan bazılarına, Türkiye'deki Ankara veya İstanbul büroları üzerinden direkt Türkiye'den de başvurabilmek mümkün olmaktadır. Bu konuda her Alman vakfı için ayrıca özel şartları araştırıp direkt ilgili vakıftan bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.

Almanya 'da Katolik ve Protestan Kiliseleri de duruma göre direkt veya kendilerine bağlı vakıf ve diğer kurumlar aracılığıyla Almanya'da eğitim gören yabancı öğrencilere burs verebilmektedir. Bunların ötesinde bazen eyaletlerin eğitim bakanlıkları da müstakil olarak burs verebilmektedir. Yerine göre, eğer ortada somut bir proje varsa firmalardan da burs sağlamak akla gelebilir. Ayrıca Almanya'da yerleşik Türk cami dernekleri ve iş adamları dernekleri de zaman zaman burs verebilmektedir.


2. Türkiye'de Burs Veren Kurumlar
Almanya'da eğitim için Türkiye'den burs bulmak da mümkün olabilir. Türkiye'den Alman vakıfları ve kuruluşları dışında Türk vakıflarından burs bulmak ve almak için ilk akla gelenler YÖK Yurtdışı Bursları, TEV Yurtdışı Bursları ve bunun gibi az sayıda vakıf burslarıdır.


3. Burs Miktarları
Burs miktarları özel duruma, lisans veya yüksek lisans öğrencisi olup olmamanıza göre değişmekle birlikte yaklaşık 500 ile 1000 Euro arası bir rakam olarak düşünülebilir.



Önemli
Hem Almanya hem Türkiye kaynaklı burslar için aranan şartlar asla sıradan şartlar değildir ve başarılması oldukça zor olabilmektedir. Bu vakıflardan burs alabilmek için şimdiye kadarki eğitim hayatınızda ortalama üstü bir performans gösterdiğinizi belgelerle ispatlayabilmeniz istenmektedir.

Burs veren Alman vakıf ve kurumlarının birincil amacı ekonomik sıkıntıda olan öğrencilere bir kolaylık sağlama olmayıp, daha ziyade başarılı öğrencilerin kendilerini daha da geliştirmesine yardımcı olmaktır. Bu burslardan yararlanabilmek için okul hayatınızda çok başarılı olmalı ve toplumda sosyal problemler ile ilgilenmelisiniz.

Kaynak: dilegitimleri

Türkiye İle Almanya Gençlik Değişimi Organizasyonu


Türkiye ile Almanya arasındaki Gençlik Değişimi Organizasyonu şöyledir





Türkiye ile Almanya arasındaki Gençlik Değişimi Organizasyonu hakkında bilmek istedikleriniz:

Türk tarafında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü


T.C. Başbakanlık
Gençlik Hizmetleri Dairesi
Süleyman Sırrı Sok. No. 3
Yenişehir - Ankara
Tel.: (0312) 430 33 06/07
Faks: (0312) 430 33 79


Almanya tarafında ise

Federal Aile, Yaşlı, Kadın ve Gençlik Bakanlığı (BMFSFJ)
Rochusstrasse 8-10
53123 Bonn
Tel.: (00-49) 228 - 930 28 53
Faks: (00-49) 228 - 930 49 21

Almanya Federal Cumhuriyeti Uluslararası Gençler Mübadelesi ve Ziyaretçi Servisi (IJAB)

IJAB
Hochkreuzallee 20
53175 Bonn

tarafından yürütülmektedir.

Buna ait ilginç bir link:

www.webforum-jugend.de (Avrupa için Gençlik´in web sayfasından)

Devlet tarafından organize edilen gençlik değişiminin yanısıra, aynı şekilde Almanya ile Türkiye arasında Gençlik Değişimi konusunda yoğun çalışmalar yapan Körber Vakfı´nı da belirtmek gerekmektedir:

Körber-Stiftung
Kurt A. Körber Chaussee 10
21033 Hamburg

Kaynak: dilegitimleri

Almanya Öğrencileri İçin Staj Yerleri


Almanya'da okuyan öğrencilerin sömester tatilinde staj yapabilecekleri yerler





Almanya'da okuyan üniversite öğrencilerinin staj yapabilmelerine olanak sağlayan kurumlar şunlardır:

• IAESTE Türkiye

• İşletme veya İktisadi Bilimleri öğrencileri:
Deutsches Komitee der AIESEC
Subbelrather Str. 247
50825 Köln
Tel.: + 49 - 221 - 55 10 56


• Tıp Hekimliği öğrencileri:
Deutscher Famulantenaustausch
Godesberger Allee 54
53175 Bonn
Tel.: + 49 -228 - 37 53 40


• Diş hekimliği öğrencileri:
Zahnmedizinischer Austauschdienst
Mallwitzerstr. 16
53177 Bonn
Tel.: + 49 - 228 - 85 57 0


• Bundesanstalt für Arbeit
Zentralstelle für Arbeitsvermittlung (ZAV)
Villemombler Str. 76
53123 Bonn
Tel.: + 49 - 228 - 713 - 0
Fax: + 49 - 228 - 713 - 1111


Vize işlemi için bilgiler:

Hukuki engeller bulunmadığı sürece, ZAV'i belgesi ibraz edildiği takdirde, Almanya için gerekli olan vize 2 - 3 gün içerisinde verilmektedir.

ZAV' iın aracı olmadığı stajlarda, işveren ZAV ile irtibat kurarak, bir Türk vatandaşının işyerinde staj yapmasının planlandığını bildirmelidir. ZAV bu talebi inceleyerek, gereğinde AEVO' un (çalışma Müsaadesi Yönetmeliği) 9. maddesinin 7. fıkrası uyarınca çalışma müsaadesi muafiyeti verir.

Böyle bir muafiyetin mevcut olması halinde, staj yeri ZAV tarafından aracıolunan bir staj yeri olarak değerlendirilir. Muafiyet belgesinin ibraz edilmesi halinde ve hukuki bir engel bulunmadığı sürece, 2 - 3 gün içerisinde vize verilir.

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Master Eğitimi Nasıl Yapılır


Master eğitimini Almanya'da yapmak isteyenler için Almanya'da master bilgileri





Almanya'da mastır imkanlarından faydalanmadan önce Almanya’daki eğitim sistemini daha yakından tanımak gerekmektedir. Almanya’da Türkiye’de olduğu gibi Yüksek lisans eğitimi yoktur. Almanya’da 4 yıllık üniversite eğitimi genelde Türkiye’de yüksek lisansı da içermektedir.

Almanya'da master eğitimi almak isteyenler için harika bilgiler:

Bu durum bütün bölümler için geçerli değildir bu yüzden yurtdışında eğitim almadan önce YÖK’na danışıp yapılacak eğitimin Türkiye’de yüksek lisans diploması ya da Mastır olarak kabul edilip edilmediği öğrenilmelidir.

Bu yüzden Türkiye’de 4 yıllık eğitim bitirdikten sonra genelde Almanya’da üniversitenin 2. veya 3. sınıfından başlama durumu olabilir. Türkiye’deki 4 yıllık eğitimi tamamen kabul eden üniversiteler de vardır. Almanya’da üniversiteler özerk oldukları için bütün Almanya için geçerli kurallar söz konusu değildir.

Başvuru yaparken aranan en önemli şartlardan en basta geleni dil bilgisidir. Bu yüzden Türkiye’de veya Almanya’da belirli bir süre dil kursuna gitmeniz tavsiye edilir. Dil sorununu tamamen çözecek veya hafifletecek (DSH veya Mittelstufenprüfung) Almanca sınav sonuç belgeleri var ise üniversitelerden daha çabuk kabul alırsınız. Doktoraya başlayabilmek için DSH sınavını başarmanız şarttır.


Almanya'da yüksek öğrenim bitirme diplomaları :
1. Diplom (Fizik, Matematik, İnşaat Mühendisliği gibi Mühendislik ve Fen Bilimleri için) ya da
2. Magister (Felsefe, İngiliz ya da Alman Dili ve Edebiyatı gibi Sosyal Bilimler için)
3. Staatsexamen (Eğitim fakülteleri, Tip, Eczacılık ve Hukuk)

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Nasıl Doktora Yapılır


Almanya'da doktora eğitimi almak isteyenler için çok önemli bilgiler





Doktora'sını Almanya'da yapmak isteyenler için kaçırılmaması gereken bilgiler:

Almanca dil bilgisi başvuru sürecinde çok büyük önem taşımaktadır. Bir çok üniversite yüksek derecede Almanca bildiğinizi kanıtlayan bir sınav diploması isteyebilir (DSH Sınavı). İlk aşamada doktora yapmak istediğiniz bölümü ve hangi profesör ile çalışmak istediğinizi belirlemelisiniz. Profesörlere gönderdiğiniz başvurulara kabul cevabı gelirse Almanya'da yabancı öğrenciler ile ilgilenen ve her üniversitede bulunan „Akademisches Auslandsamt“ büroları ile resmi işlemlerinize başlayabilirsiniz.

Doktora yazmadan önce bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Doktora yazarken çıkabilecek her sorunun üstesinden kendiniz gelebilmelisiniz. Profesör seçimi bu açıdan çok önemli. Profesörünüzü önceden tanıyarak bir çok konuda daha avantajlı olabilirsiniz. Profesörün yaptığı araştırmaları ve yazdığı makaleleri bildiğiniz zaman hedefinize daha emin ve bilinçli olarak ulaşırsınız.

Doktora ortalama 3 yıl sürmekle beraber herhangi bir süre söz konusu değildir. Doktoranın hızlı bir şekilde bitmesi ilk başta verimliliğinize sonra profesörünüzün size ayırabileceği zamana bağlıdır.

Almanya’da Türkiye’de olduğu gibi doktora giriş sınavını vermek zorunda değilsiniz. Ayrıca Türkiye de ders programını tamamlamanız ve yeterlik sınavında başarılı olmalısınız.



Adresler:
DAAD Informationszentrum Ankara
c/o Deutsches Kulturinstitut
Atatürk Bulvari 131 B
06640 Bakanliklar - Ankara
Türkei

Telefon: 0090 312 4193554
Telefax: 0090 312 4193554
E-Mail: daad.ankara@gmx.net
Internet: http://ic.daad.de/ankara


DAAD Informationszentrum Istanbul
Kurabiye Sok. 2/3
34435 Beyoglu/Istanbul
Türkei

Telefon: 0090-212 2493462
Telefax: 0090-212 2493462
E-Mail: info@daad-istanbul.com
Internet: http://ic.daad.de/istanbul
Kaynak: dilegitimleri

Almanya Üniversitelerine Son Başvuru Tarihi


Almanya'da üniversite okumak isteyenlerin son başvuru süreleri hakkında bilmesi gerekenler





Almanya üniversitelerine son başvuru tarihleri:

Her üniversite için ayrı ayrı belirlenmekle birlikte ülke genelinde genellikle

Kış Sömestri için 15 Temmuz'a
Yaz Sömestri için 15 Ocak'a

kadar üniversitelerce hazırlanmış Kayıt Başvuru Formları / Zulassungsformulare ulaşmış olmalıdır.

Yani Almanya'da yabancı öğrenciler için kayıtla ilgili kararı prensip olarak Türkiye'deki YÖK'e benzer bir kurum olan ZVS / Zentralevergabestelle değil, üniversiteler kendileri vermektedir.

Dolayısıyla birden fazla üniversiteye başvuru yaparak herhangi bir üniversiteden Kabul Belgesi / Zulassungsbescheid alma ihtimalinizi yükseltebilirsiniz.

Sonra birden fazla kabul gelirse içlerinden birini seçebilirsiniz. Buna hukuki bir engel bulunmayıp yalnız posta ve çeviri tasdik masraflarını ek külfet olarak fazladan ödemeniz gerekir.

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Akademik Yıl Süreleri Akademisches Jahr


Almanya'da okumak isteyen öğrencilerin akademik yıl hakkında bilmek istediği hususlar





Eğitim hayatını Almanya'da sürdürmek isteyen öğrencilerin akademik yıl hakkında merak ettiği tüm konular:

Kış ve Yaz Sömestri akademik yılı oluşturur. Sömestrler sonbahar ve ilkbaharda başlayıp tam tarih olarak eyaletten eyalete farklılık gösterirler.

Türkiye'deki gibi bir merkezi yerleştirme sınavı olmadığından, hem kış hem yaz döneminde üniversiteye başlamak mümkündür. Ancak bazı bölümlerde sadece kış döneminde öğrenci alınır.

Tatiller üniversitelerin çoğunda Şubat - Mart ve Ağustos - Eylül aylarını içermektedir.

Kaynak: dilegitimleri

Almanya'da Eğitim Harçları Ne Kadar


Almanya'da eğitim harcı olark her dönem başına 40-50 Euro ödemeniz gerekmektedir





Almanya'da öğrenim hayatını devam ettirmek isteyn öğrencilerin ne kadar eğitim harcı ödeyecekleri konusunda önemli bilgiler:

Almanya, eğitim harçları bakımından yerine göre Türkiye'den bile daha düşük bir noktada bulunmakta olup her dönem başında ortalama sadece [e]40-50 EUR harç ödenmesi gerekmektedir.

Bu miktar da aslında harç olmayıp Öğrenci İşleri için bir Sosyal Katkı niteliğindedir.

Dönem Bileti (Semesterticket) için de ortalama 175 Euro civarında bir tutar dönem başı ödenir. Çoğunlukla alınması mecburi olan bu biletle, üniversitenin bulunduğu bölgedeki bütün toplu taşıma araçlarından dönem boyunca ücretsiz yararlanılır.

ABD, İngiltere, Avustralya vs. gibi harçların astronomik seviyelerde bulunduğu ülkeler karşısında Almanya bu yönüyle de öğrenci dostu bir ülkedir ve özellikle orta gelirli gençlerimiz için vazgeçilmez bir yurtdışı eğitim seçeneğidir.

Bununla birlikte, son yıllarda Almanya'da da paralı ve parasız çok sayıda master programı başlatılmış ve özellikle yabancı öğrencileri çekmeyi hedef almıştır. Bunların paralı olup olmadığını özenle araştırmanızı tavsiye ederiz. Paralı olanların ücretleri okuldan okula ve masterdan mastera farklı olabilmektedir.

Bu bağlamda fiyatları yaklaşık 5.000 ile 15.000 EUR arasında değişmektedir. Bu tür paralı üniversitelerin büyük kısmı devlet üniversitesi olup yalnız küçük bir bölümü özel sektörce işletiliyor.

Ayrıca son olarak 2005 yılında Federal Anayasa Mahkemesi tarafından eyaletlerin üniversite harçlarını artırmaları önünde bir engel bulunmadığı yolunda bir karar alınmıştır. Bu karar doğrultusunda her eyalet hükümeti, kendi eyaletindeki devlet üniversitelerinin harçlarını yükseltme yetkisine sahip durumdadır. Almanya'daki son yıllarda devlet bütçesindeki açık nedeniyle pek çok eyalet hükümeti harçları dönem başına 500 ile 1.500 Euro arasında yükseltme kararı almıştır. Bazı eyaletlerde WS (Kış) 2006 / 2006 döneminden başlayarak dönem başı 500 Euro tutarında harçlar alınmaya başlanacaktır. Bazı eyaletlerde ise hala bu konuda bir mutabakata varılmış değildir. Bu nedenle okumak istediğiniz üniversitedeki harç durumunu en iyisi ilgili üniversiteden veya konuyla ilgili bir uzmandan ayrıntılı olarak öğrenerek bilinçli bir başvuru yapmanızı sizin için en iyi sonuçları doğuracaktır

Kaynak: dilegitimleri