20 Ağustos 2010 Cuma

Almanya'da İş Bulma Ve Çalışma İzni


Almanya'da iş bulma ve çalışma izni hakkında bilmeniz gereken önemli hususlar





Almanya'da iş bulmak isteyen ya da çalışma izni almak isteyenlerin bilmesi gereken kurallar:

Türk vatandaşları için üniversite öğrencisi olarak tatillerde yılda 90 günlük yasal çalışma hakkı mevcuttur. Duruma göre bu şekilde çalışarak bir öğrencinin yıllık masrafının çok büyük bir bölümünü kazanması mümkün olabilmektedir.

Diğer Avrupa Birliği ülkelerinden gelen Avrupa Birliği vatandaşı olan Türkler için hukuken prensip olarak Alman vatandaşlarının sahip olduğu statünün aynısı öngörülmüştür.

Tatiller üniversitelerin çoğunda Şubat - Mart ve Ağustos - Eylül aylarını içermektedir.

İş bulma konusunda İş ve İşçi Bulma Kurumlarının (Agentur für Arbeit -Arbeitsamt-) öğrenciler için açtığı özel departmanlar yardımcı olmaktadır. Ayrıca çok sayıda özel işçi bulma aracı firmaları (Vermittlungsfirma) aracılığıyla da iş bulunabilir.

Türk vatandaşları için, AB Hukuku'ndan kaynaklanan bazı avantajlar mevcuttur. ARB 1/80 nolu karar gereğince bir yıl boyunca kurallara uygun olarak çalışan bir Türk, aynı işveren yanında devam etmesi halinde, resmi makamlar oturumunu ve çalışma iznini devam eden yıl için de vermekle yükümlüdür. Bu şekilde 3 yıl tamamlanınca artık süresiz oturum verilir ve aynı işveren yanında çalışma mecburiyeti kalkar. Aynı branşta farklı işverenler yanında çalışılabilir. 4 yıl dolduktan sonra ise bu branş sınırlaması da kalkar. Böylece hem oturum hem çalışma bakımından süresiz ve sınırsız bir statü elde edilmiş olur.

Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder