17 Ağustos 2010 Salı

İtalyan Diplomaları Ve Üniversitelere Kayıt Şartları


İtalyan eğitim sistemine göre diplomanın tanınması ve üniversitelere kayıt işlemleri





DİPLOMANIN TANINMASI

İlgililerin talebi sözkonusu olduğunda, Istanbul Italyan Başkonsolosluğu Türkiye’de okul (karne, ilkögretim ve lise diploması) ve üniversiteler (lisans ve yüksek lisans) tarafindan verilen diplomaların denklik belgelerini tanzim etmektedir.

Denklik belgeleri aşağıdaki sebeplerle tanzim edilebilmektedir:

1. Öğrencinin okuduğu sınıfa Italya’daki okulda tekabül eden sınıfa kaydolması;

2. Italyan üniversitelerinde lisans eğitimi veya tek ders bazında kayıt, lisansüstü eğitimler;

3. İş.

Yukaridaki üç şıkta belirtilen sebeplerden dolayı kullanılacak okul veya üniversiteler tarafindan tanzim edilen belgeler (karne, lise diploması, üniversite diplomaları) italyancaya tercüme edilmeli, noter tarafindan tasdik edildikten sonra aynı belgelere Kaymakamlıkta Apostil şerhi konulmalıdır.

Özellikle 2 numaralı şıkta belirtilen durumlarda, üniversiteye kaydolacak kişilerin aşağıdaki bilgileri dikkatle okuması gerekmektedir.


ÜNİVERSİTELERE KAYIT

Genel olarak her yilin 8 mayıs – 8 haziran tarihleri arasında yapılan Italyan Üniversitelerine ön kayıt için aşağıdaki şartlar gereklidir:

a ) En az 12 yıllık eğitim yani 8 yıllık mecburi eğitim ile 4 yıllık Lise eğitimi.

Dikkat: eğitim sırasında okunan hazırlık sınıfları istenen 12 yıllık eğitimin kapsamında sayılmamaktadır.

Her halukarda, üç yıllık lisede okuyup, toplam 11 yıllık eğitim almış olanların Italyan üniversitelerine kaydolabilmeleri için Türkiye’deki bir üniversitenin ilk senesini başarıyla okumuş olması gerekmektedir. Bu durumda olan öğrencilerin Italyan üniversitelerine kaydı Türkiye’de okudukları bölümden farklı bölümlere yapilabilecektir. Yine de ögrencinin Türkiye’de okuduğu derslerden edindiği bilgileri dağarcıgına kattığı düşünülürse, Italya’da aynı sektörde okumaya devam etmesi tavsiye edilebilir.

b) Üniversite seviyesindeki eğitimin takibi için yeterli italyanca bilgisi.

Öğrencilerin italyanca bilgileri, telefonla randevu almak suretiyle Italyan Kültür Merkezinde 16 Mayıs 2003'te yapılacak mülakatla ölçülecektir. Dil mülakatini başarıyla geçenlere sözkonusu mülakatin sonucunun belirtildiği bir belge verilecektir.

Yukarıda belirtilen şartlara sahip olanlar ön kayıt için aşağıdaki evrakları çift nüsha olarak ibraz etmelidirler:

* "modello A" formu;
* evrak listesi;
* özgeçmis (curriculum studii);
* sigorta yaptırılacağına dair teminat beyanı;
* 2 vesikalik fotograf;
* en az üç sene geçerli pasaport fotokopisi;
* italyancaya tercüme edilmiş, noter tasdikli, Kaymakamlıktan Apostilli Lise Diplomasının sureti.

Şayet öğrenci halen lisenin dördüncü senesinde okuyorsa, diplomanın okul tarafindan verileceği zaman Başkonsolosluğa teslim edilmesi şartıyla okul Müdürünün imzasini taşıyan bir devamlılık belgesi ibraz etmelidir; sözkonusu belgede öğrencinin halen dördüncü sınıfa devam ettiği ve hazırlık sınıfları hariç, okulda dört senelik bir lise eğitiminin verildiği belirtilmelidir. Belge italyancaya tercüme edilmeli, noter tasdiğinden sonra Kaymakamliğin Apostili konmalıdır.

Dikkat:
11 yıllık eğitime sahip öğrenciler, tercüme ve tasdik edilmiş diploma dışında okudukları üniversitenin ikinci sınıfina geçmelerini sağlayan ilk seneye ait devamlılık ve derslerinde başarılı olduklarına dair bir yazı ibraz etmelidirler. Sözkonusu yazı da italyancaya tercüme edilmeli, noter tasdiğinden sonra Kaymakamliğin “Apostil” şerhi konmalıdır.

Öğrenciler, fakülte ve bölüm seçimlerini yapmak için aşağıdaki başlıkları kullanarak internette araştırma yapabilirler:

* Ricerca di Universita' e Facolta'
* Accademie di Belle Arti

Uyarı:
Üniversitelerin şahsi başvuruları reddetmesinden Başkonsolosluk ve Italyan Kültür Merkezi sorumlu değildir.


TEK DERS VEYA YÜKSEK LİSANS MASTERLERINE KAYIT

Tek Ders ve Uzmanlik eğitimi, Lisans Üstü Masterlerinin kayıt tarihleri seneden seneye değişkenlik gösterirler, dolayısıyla ilgilenen öğrencilerin üniversitelerin sitelerine Ricerca di Universita' e Facolta' linki aracılığıyla ulaşarak kayıt tarihleri,olası giris sınavları, istenen belgeler, ödenecek harçlar hakkında bilgi edinmesi gerekmektedir.

Özellikle Lisans Üstü Masterleri ve Uzmanlikla ilgilenenlerin cestor.it sitesine girerek Üniversiteler ve Uzmanlik Okullarının listelerinden bilgi alması mümkündür.

Başkonsolosluğun ilgili kişiye vereceği evrak denklik belgesi olup, sözkonusu şahis Türkiye’de edinmis olduğu üniversite diplomasını ve geçmiş olduğu derslerin sınav transkriptini italyancaya tercüme edilmiş olarak, noter tasdiği ve Kaymakamliğin Apostil şerhi ile Başkonsolosluğa sunmalıdır.
Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder