20 Ağustos 2010 Cuma

Almanya'da Federal Çocuk Yetiştirme Parası Nasıl Alınır


Almanya yasalarına göre Federal Çocuk Yetiştirme Parası nasıl alınır





Almanya'da yaşayan ailelerin Federal Çocuk Yetiştirme Parası alabilmeleri için önemli bilgiler:

Federal Çocuk Yetiştirme Parası (Bundeserziehungsgeld)

- Federal Çocuk Yetiştirme Parası (FÇYP), yeni doğan bir çocuğun bakımı ve yetiştirilmesinin kolaylaştırılması ve ailenin bu dönemdeki ekonomik durumunun iyileştirilmesi amacıyla ödenen bir aile yardımıdır.

- Bu aile yardımını düzenleyen Federal Çocuk Yetiştirme Parası Kanunu’nda değişiklik yapılmış olup, buna ilişkin düzenlemeler 1.1.2001 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

- Söz konusu kanuni düzenlemeler çerçevesinde vatandaşlarımız için önem arzeden hususlar aşağıda belirtilmiştir:



1. Haksahipliği Şartları

FÇYP kaideten;

- ikametgahı ya da mutad ikameti Almanya’da olan,

- çocuğu bizzat yetiştiren ve bakan,

- çocuğun velayetine sahip olup onunla aynı evde yaşayan,

- hiç bir işte çalışmayan veya haftada 30 saatten fazla kısmi süreli bir işte (Teilzeitarbeit) çalışmayan

anne veya babaya ödenmektedir.

FÇYP; daha önce çalışılan işe bağlı olmaksızın anne ve babaya ödendiği gibi ev hanımlarına, kadın işçilere ve memurlara, serbest çalışanlara ve çocuğun yetiştirilmesine yardımcı olan aile fertlerine de ödenmektedir. Aranan şartları yerine getirmiş olan anne ve baba aralarında kimin FÇYP alacağını belirleyebilmektedir.


YABANCILAR

Yabancı uyruklular da FÇYP alabilirler. Kanun, yabancıların bu haktan yararlanabilmeleri için oturma hakkı (Aufenthaltsberechtigung) ya da çalışma amaçlı oturma izni (Aufenthaltserlaubnis) sahibi olmalarını öngörmektedir.

Bununla birlikte, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın (Europaeischer Gerichtshof), Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklık Konseyi’nin 3/80 sayılı Kararı’nın, vatandaşlığa dayalı ayrımcı muameleyi yasaklayan 3. maddesinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerde doğrudan uygulanabilir olduğunu hüküm altına alan 4.5.1999 tarihli ve C-262/96 sayılı Kararı muvacehesinde, Almanya’da sosyal güvenlik sistemi dallarında bir veya birden fazla riske karşı zorunlu veya isteğe bağlı sigortalı olan Türk işçileri ve aile fertleri, ikamet izinlerinin türü dikkate alınmaksızın FÇYP uygulamasından yararlanma hakkına sahiptiler.

2. Federal Çocuk Yetiştirme Parası Tutarı ve Süresi

Aileler, 1.1.2001 tarihinden itibaren doğan çocukları için yeni Kanunun öngördüğü 2 şeçenekten birini tercih etmek durumundadırlar:

1. Seçenek;

ailenin gelirinin Kanunda öngörülen gelir sınırını aşmaması kaydıyla FÇYP’nın her çocuk için aylık 307 Euro tutarında ödenmesini öngörmektedir. Bu seçeneğin tercih edilmesi halinde FÇYP, çocuğun 24. ayını tamamladığı tarihe (2. yaşgünü) kadar ödenir.

2. Seçenek;

ailenin gelirinin Kanunda öngörülen gelir sınırını aşmaması kaydıyla FÇYP’nın her çocuk için aylık 460,- Euro tutarında ödenmesini öngörmektedir. Bu seçeneğin tercih edilmesi halinde FÇYP, çocuğun 12. ayını tamamladığı tarihe (1. yaş günü) kadar ödenir.

3. Gelir Sınırı

Kanunda gelir sınırı 2 ayrı dönem için farklı belirlenmiştir. Buna göre;

Çocuğun 1. ayından 6. ayına kadarki süre belirlenen gelir sınırı:

İlk altı aylık sürede; sürekli olarak ayrı yaşamayan, bir çocuklu evli kişilerde yıllık gelir sınırı 51.130 Euro’dur. Evli olmayan bir çocuklu kişilerde bu sınır yıllık 38.350 Euro’dur. Her iki gelir sınırı da, talepte bulunulan çocuk dışındaki diğer her bir çocuk için aşağıda belirtilen tutarlarda yükseltilmektedir.

Ailenin gelirinin, Kanunun öngördüğü sınırı aşması halinde ilk altı aylık sürede FÇYP kesilmektedir.

7. aydan sonraki süre için belirlenen gelir sınırı:

Çocuğun yedinci ayından itibaren sürekli olarak ayrı yaşamayan, bir çocuklu evli kişilerde yıllık gelir sınırı 16.470 Euro’dur. Evli olmayan bir çocuklu kişilerde bu sınır yıllık 13.498 Euro’dur. Her iki gelir sınırı da, 2001 yılı doğumlu çocuklarla ilgili FÇYP taleplerinde, diğer her bir çocuk için 2.454 Euro ; 2002 yılı doğumlu çocuklarda diğer her bir çocuk için 2.797 Euro tutarında arttırılmaktadır. 2003 yılı doğumlu çocuklar için öngörülen yükseltme meblağı 3.140 Euro ‘dur.

Ailenin gelirinin, Kanunun öngördüğü sınırı aşması halinde ilk 6 aylık dönemde olduğu gibi FÇYP kesilmemekte; ancak tutarında kademeli olarak kesinti yapılmaktadır.

4. Analık Parası (Mutterschaftsgeld) ve Federal Çocuk Yetiştirme Parası İlişkisi

Annenin doğum sonrası korunma süresi içinde analık parası alması halinde, 8 haftalık bu süre boyunca aylık 307.- Euro tutarındaki FÇYP ödemesinde günlük 10,-Euro’ya kadar; aylık 460,- Euro tutarındaki FÇYP ödenmesinde günlük 13,- Euro’ya kadar kesinti yapılmaktadır.

5. Kısmi Süreli Çalışma ve Federal Çocuk Yetiştirme Parası İlişkisi

FÇYP alırken, haftada 30 saati geçmemek kaydıyla kısmi süreli bir işte çalışmak mümkündür. Ancak bu çalışmadan elde edilen ücret, gelir durumunun hesaplanmasında dikkate alınır.

6. İşsizlik Parası / İşsizlik Yardımı ve Federal Çocuk Yetiştirme Parası İlişkisi

İşsizlik parası veya işsizlik yardımı, haftalık 30 saatlik bir çalışma esas alınarak saptanmış ise, bu taktirde FÇYP kesilmez. Ancak haftalık 30 saati aşan bir çalışmaya dayalı olarak işsizlik parası yada yardımı alınıyorsa, bu takdirde FÇYP kesilir.



7. Sosyal Yardımlar ve Federal Çocuk Yetiştirme Parası İlişkisi

FÇYP; mesleki eğitimi teşvik yardımı (Ausbildungsförderung), kira yardımı (Wohngeld) ve sosyal yardım (Sozialhilfe) alınması hallerinde ödenmeye devam eder. Diğer taraftan, Federal Çocuk Yetiştirme Parası yanısıra çocuk parası da (Kindergeld) herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın ödenmeye devam eder.

8. Vergi ve Haciz Muafiyeti

FÇYP; vergiden muaf olup, haciz edilemez.

9. Kanuni Hastalık Sigortası

FÇYP alan ya da Ebeveyn iznindeki (Elternzeit) anne ve babaların, daha önce zorunlu hastalık sigortası üyesi olmaları kaydıyla prim ödemeksizin kanuni hastalık sigortasındaki sigortalılıkları devam eder. Prim muafiyeti, FÇYP tutarıyla sınırlıdır.

10. Haksahipliği Talebi

FÇYP’nın bir form dilekçe ile yazılı olarak talep edilmesi ve talep dilekçesinin ikamet yeri için yetkili olan Sosyal Bakım ve Aile Teşviki Dairesi’ne (Amt für Versorgung und Familienförderung) verilmesi gerekmektedir. Form dilekçe bu daireden alınabileceği gibi belediyelerden, hastalık sandıklarından (Krankenkasse), doğumun yapıldığı sağlık kuruluşlarından da temin edilebilir.

FÇYP, geriye dönük olarak en fazla 6 aylık bir süre için ödendiğinden form dilekçenin çocuğun doğumundan sonraki en kısa sürede verilmesi gerekir.

Çocuğun doğumundan sonraki 2. yıl için form dilekçenin ilgili daireye en erken çocuğun 9. ayından itibaren verilmesi gerekir.

(Münih Çalışma ve sosyal Güvenlik Ataşeliği tarafından hazırlanmıştır)

Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder