17 Ağustos 2010 Salı

Ukrayna'da Eğitim Masrafları


Ukrayna'da okumak isteyen öğrencilerin eğitimileri için yapacak olduğu masraflar





Ukrayna'da okuyan bir öğrencinin eğitimi için nereye ne kadar para harcayacağı hakkında bilgiler:

Türkiye'den Ukrayna'ya Giderken Yapacağını Harcamalar:


1. Pasaport Çıkarımı
Bunun için emniyet müdürlüğüne 1 yıl için olanlar 115.40 YTL ödüyor. Cüzdan bedeli 66 YTL ödeyin. Sakın 2 yada daha fazla almayın. Çünkü boşa para vermeye gerek yok. Ukrayna'da öğrenci dosyası açıldıktan sonra ücretsiz uzatılıyor. Pasaport çıkarmak için gerekli olan sabıka kaydı ve fotograf masrafları +10 milyon ödeyeceksiniz.

2. Davetiye Masrafı
Ukrayna'da okuyacağınız okuldan alınacak davetiye için okulun hesabına yatıracagınız 50 dolar.

3. Diplomanızın Çevirisi
Diplomanızın çevirisi için ortalama 20 YTL (Ukraynaca olacak. İstanbul'da ucuz yapılır) + 36 YTL noter tastiki. Bu işlem bittikten sonra kaymakamlık "APOSTILLE" adı verilen onay damgasını ÜCRETSİZ vurmak zorunda. Apostille, uluslararası geçerliliği gosterir. Apostilin, hem orijinal belgeye hem de çeviriye vurulması gerekir.

4. Transkript
Transkript almak ÜCRETSİZ. Çevirisi de yoktur. Zaten İngilizcedir. Bunu almanızı öneriyorum. Ben aldım ama kullanmadım. Okulda bazılarından istemişler. İngilizce transkriptin Rusça çevirisine gerek yoktur.

5. Saglık Raporu
Devlet hastanelerine gidilip "YURT DIŞINA GİDER" raporu istenecektir. AIDS testi zaten bunun içindedir. Kartal Devlet Hastanesi'nde 90 YTL idi. Diğer hastanelerde de aynıdır tahminen. Tek sayfalı olan bu raporun çevirisi de gereklidir. Diplomada olduğu gibi aynı prosedürler geçerlidir.

6. Vize Alımı
Ukrayna'ya vize alınması adımında Ukrayna Konsolosluğu'na davetiyenizle gidip oradan alacağınız formu doldurup 10 $ olan başvuru ücretini Ukrayna Konsolosluğu'nun İş Bankası'ndaki hesabına yatırdığınız dekontla beraber + pasaport ve 1 foto içeriye teslim edip 5 gün içinde vizenizi alıyorsunuz. Vizeyi alırken de 15 ya da 25 dolar (tam hatırlamıyorum) vize ücretini yine Ukrayna Konsolosluğunun hesabına yatırıp dekontla pasaportunuz ve vizenizi alıyorsunuz.

7. Sağlık Sigortası - Ukrinmedstraght
Ukryna Konsolosluğu'ndan ayrılmadan İstanbul Florya'da GÖZEN AIR'in yaptığı "UKRINMEDSTRAGHT" olan 10 günlük sağlık sigortasını 19 $'a alıyorsunuz. Ha sağlık sigortası sakın Türkiye'de yaptırmayın. hiçbir yararı olmaz.

8. Ucak Bileti
Ukraynaya uçak bileti almak konusunda 23 yaşından büyükseniz şansızsınız. Çünkü gidiş-dönüş bileti 400 doların ustunde olur. Ama 23 yaşın altındaysanız THY 390, AEROSVIT 340 dolar civarındadır. Biletinizi de önceden ayırtmanız gerekir. Çünkü sefer sayısısı az ve gidip gelen çok.


Ukrayna'ya Vardığınızda Yapacağınız Harcamalar:

1. Davetiyenin Gösterilmesi
Uçaktan indiğinizde size davetiye soracaklar. O yüzden Türkiye'deyken Ukrayna Konsolosluğu'nda işiniz bittiğinde davetiyenizi ve diplomanızı mutlaka yanınıza alın. Bunları bavula değil, yanınıza alın. Önemle uyarıyorum. Çünkü gecen sene cok arkadaş bu sebeple havaalanında yattı. (Uçaktan indiğinizde bavulu almadan önce polisten geçildiği için, bavulunuzu açıp belgelerinizi gösterme şansınız olmayacaktır.)

2. Okula Gidiş
Okulun gönderdiği arabaya binmez de taksiyle gelirseniz 15 dolar. Taksiciler fazla da çekebiliyor.

3. Okulda Ön Kayıt
Okula ilk geldiğinizde sizi yurda yerleştirecekler ve ön kayıt yapacaklar. Pasaportunuzu okula teslim ettikten sonra pasaportunuza ikametiniz ve uzatılmış vizeniz mühürlenecek. Bu işlemin masrafı 75 UAH yani 15 dolar.

4. Sağlık Sigortasının Uzatılması
Türkiye'den Gözen Air'den aldığınız 10 günlük sağlık sigortası "UKRINMEDSTRAGHT" 10 aylığa dönecek bunun ücreti 72 dolar.

5. Okul ve Yurt Ücretinin Ödenmesi
Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra yurt ve okul ücretini UAH (Grivna)ya çevirip vermeniz gerekiyor. Okulun kuru farklı olabiliyor. Okul ve yurt paralarıda yattıktan sonra başka bir işlem yapmanıza gerek kalmıyor.

Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder