17 Ağustos 2010 Salı

Ukrayna Odesa Şehri


Ukrayna'nın Odesa şehrine gidecek olan öğrenciler için Odesa hakkında çok önemli bilgiler





Ukrayna'nın Odesa şehri hakkında özellikle öğrencilerin çok işine yarayacak olan bilgiler:

Coğrafi Bilgiler:
Ukrayna'nın güneyinde Karadeniz kıyısında kurulmuş bulunan Odesa'nın nüfusu 1995 sayımlarına göre
1,069.500 kişi ve şehrin yerleşim alanı 152 km2'dir. Rakımı 50 m. olan Odesa, ılıman karasal bir iklime
sahiptir. Ortalama yıllık sıcaklık en soğuk ay olan Şubat'ta -2 -C ~ -5 -C ve en sıcak ay olan Temmuz
ayında ise 2iQC ~ 23 QC'dir. Odesa'da yıllık ortalama yağış miktarı: 400 ml'dir. idari Yapısı; Şehir Meclisi ve Eyalet idaresi'nden oluşan Odesa'da Ukraynaca ve Rusça dilleri konuşulmaktadır.

Ekonomi:
Büyük tersanesi, birçok avantajlara sahip güçlü limanı, balıkçılık filosu, yolcuları ve büyük tüccarlarıyla Odesa bugün, Ukrayna'nın en büyük liman kentidir. Odesa, metal, inşaat sanayii ve makinenin de arasında bulunduğu yaklaşık 200 endüstri kuruluşuyla bir sanayi merkezidir de. Aynı zamanda şehirde Askeri sanayi kompleksi de bulunmaktadır. Odesa Ukrayna'nın diğer şehirleri ile yabancı önemli şehirlerle taşımacılık bağlantıları vardır.

Tarih:
Arkeolojik anıtlar burasının M.Ö. Üç bin yıllarında yerleşim yeri olduğunu kanıtlamaktadır. M.Ö. 1. Bin yılın ortalarında Büyük Göç esnasında Kuzeyden birbirini izleyen göç kabileleri Hunlar, Avarlar, Peçenekler ve Polovtlar Karadeniz kıyı şeridine yerleştiler. Orta Çağ boyunca Osmanlı İmparatorluğu, Kırım Kanat, Büyük Litvanya Prensliği, Golden Horde, Galich, Volyn ve Kiev Rus Prensliği bu topraklarda hüküm sürdü. 18. Yüzyılın sonlarında meydana gelen Türk - Rus savaşları sonrasında bölge Rus birliklerinin egemenliği altına girmiştir. Khadjibei şehri ve limanının adı II. Catherine'nin buyruğu ile 1794 yılında Odesa olarak değiştirildi. Odesa'ya 1819 yılından ı859'a kadar serbest liman statüsü verildi. 1873 yılında endüstrinin hızla gelişmesini kolaylaştıran bir su yolu inşa edildi. Novorovsky Üniversitesi 1865 yılında Güney Batı Rusya Bilim ve Kültür Merkezi Odesa'da kuruldu. I. Dünya Savaşı, Bolşevik İhtilali ve II. Dünya Savaşı yıllarında şehrin nüfusunu iki kat azalttı. 1920'li ve 30'lu yıllarda şehrin ekonomisi canlandı ve yeni sanayi girişimleri kuruldu. 6o'lı yıllarda Odesa limanı yenilenmeye ve şehrin ekonomik büyümesine yeni bir güç verdi. Ukrayna'nın bağımsızlığından sonra da ülkenin en önemli "deniz kapısı"dır.

Kültürel Kurumlar:
Odesa'da 1 opera, 6 tiyatro, 1 sirk, 1 filarmoni salonu ve büyük bir film stüdyosu ile 13 müze, 9 sinema ve 40 kütüphane vardır. 26 kapalı spor salonuna ve 18 stadyuma sahip olan Odesa'da tam 22 üniversite bulunmaktadır.

Ulusal ve Dini Bayram, Festival ve Tatil Günleri:
Yeni yıl (1 Ocak), Ortodoks Noeli (7 Ocak), Kadınlar günü (8 Mart), Humor Festivali (1 Nisan), işçi Bayramı (1 - 2 Mayıs), Zafer Bayramı (9 Mayıs), Anayasa Günü (28 Haziran), Bağımsızlık Günü (24 Ağustos), Odesa'nın Kuruluş günü (2 Eylül).

Kentin Temel Özellikleri:
J. Torna de Tomon tarafından projelendirildikten sonra 1873 yılında rönesans tarzında inşa edilen Odesa Opera & Bale Tiyatrosu 1665 koltuk kapasitelidir. 1834 - 1841 yılları arasında F.Boffo tarafından dizayn edilen Potyomkin merdiven basamakları adını 1905 yılındaki ayaklanmadan dolayı çıkan meşhur "Potyomkin" deniz savaşından almıştır. Potyomkin basamaklarının alt kısmında 1967 tarihinde inşa edilen Deniz Yolcu Terminali ile 1865 yılında inşa edilen Odesa Eyalet Üniversitesi, kısa bir zaman öncesine kadar şehrin bilimsel hayat merkezi idi. Nobel ödülü sahibi Biyolog I.Mechnikov ile meşhur psikolog I. Sechenov ve ünlü zoolog A. Kovalevsky bu üniversitede çalışmıştır.

Odesa'nın Kardeş Şehirleri:
İskenderiye (Mısır), Lodz (Polonya), Baltimor (A.B.D.), Marsilya (Fransa), Valensiya (İspanya), Lefkoşe (Güney Kıbrıs), Vancouver (Kanada), Oulu (Finlandiya), Varna (Bulgaristan), Pire (Yunanistan), Cenova (İtalya), Regensburg (Almanya), Grozni (Çeçenistan), Szeged (Macaristan), Erivan (Ermenistan), Split (Hırvatistan), Yokohama (Japonya), İstanbul (Türkiye), Kalküta (Hindistan), Tallinn (Estonya), Kişineu (Moldova), Tripoli (Libya), Köstence (Romanya), Hayfa (İsrail), Liverpool (İngiltere), Ojngdao (Çin), Volgograd (Rusya), Moskova (Rusya), Gdansk (Polonya), Taganrong (Rusya), Ljubliana (Slovenya), Tiflis (Gürcistan) ve Minsk (Belarus).

Odesa'yı Dünyada Özel Kılan Karakteristik Özellikler:
Ukrayna'nın beş büyük şehrinden biri olan Odesa; ülkenin en büyük limanı ve önemli bir ulaşım kavşağıdır. Ukrayna Bilim Akademisi, Deniz Ekoloji Merkezi,Seçme ve Genetik Enstitüsü, Şarap Geliştirme ve Üretme Enstitüsü, Filatov Göz Kliniği ve diğer fakültelerde yaklaşık olarak 200 bin öğrenci öğrenim gördüğünden Odesa'ya öğrencilerin şehri denebilir.

Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder