18 Ağustos 2010 Çarşamba

Yabancılara Verilen Pasaportlar


Yurtiçinde Ankara, İçel ve İstanbul Valilikleri tarafından verilen 2 çeşidi buılunan bir pasaporttur





Türkiye'ye sadece bir giriş için ya da Türkiye'den yalnız bir çıkış için muteber olan pasaportlar: Giriş için verildiği takdirde Türkiye'ye girişin gerçekleşmesi, Türkiye'den çıkış için verildiği zaman üzerindeki şerhte belirtilen memlekete gitmesiyle muteberliği son bulur. Bu pasaportların sahipleri tarafından itası tarihinden itibaren bir ay içinde bulunduğu memleketi terk etmek suretiyle kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde yenilenmesi zorunlu olacaktır.

Bir gidiş ve geliş için verilen pasaportlar : İçişleri Bakanlığı'nın takdirine göre 3 ay, 6 ay, 1 yıl veya 2 yıl geçerli olmak üzere tanzim edilmektedir.

Tabiiyetsiz bulunan ya da tabiyet durumları muntazam bulunmadığından ikamet ve seyahatlerinde tabiiyetsizlere uygulanan muamelelere tabi tutulması İçişleri Bakanlığı'nca zaruri görülen kimselere anılan Bakanlığın alacağı kararlar üzerine verilir ve Türk vatandaşlığını iktisap bakımından hamiline herhangi bir hak oluşturmaz. Pasaport sahibinin tabiiyeti bakımından aynı durumda bulunup reşit olmayan ve iş sahibi bulunmayan kız veya erkek çocuklarının o pasaportun refakat hanesine kaydı caizdir. Kocasıyla aynı durumda bulunan karısı hakkında da aynı işlem yapılabilir.
Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder