17 Ağustos 2010 Salı

Almanya İlkokulları (Grundschule)


Almanya ilkokul sisteminde öğrenciler ilkokulu bitirdikten sonra Gymnasium, Realschule veya Hauptschule'ye gönderilirler





Almanya'nın ilkokul sistemi hakkında merak ettiğiniz ve bilmek istediğiniz tüm konular:

Almanya'da 4 sene süren ilkokul (Grundschule), bütün öğrencilere kendilerini gösterme şansı verilen bir ortamdır. Bu sürenin sonunda bir seçim yapılmaktadır. Öğrenciler, notlarına göre Gymnasium, Realschule veya Hauptschule'ye gönderilir. Alman Eğitim Sistemi'nin en önemli özelliklerinden biri, bu üç kademedeki okullar arasında devamlı bir akış olmasıdır. Buna göre bir defa Gymnasium'a giren öğrenci devamlı orada kalma garantisine sahip değildir. Hauptschule'ye giden öğrencinin de oradan Real veya Gymnasium'a geçiş yapma yolları tamamen kapanmış değildir. Öğrencinin performasınsa göre bu tür yatay geçişler olabilmektedir.

Bu yatay geçiş imkanı teorik olarak var olmakla birlikte uygulamada bunu başaran öğrenci sayısı çok azdır. Bu sebeple aileler, çocuklarının daha iyi bir gelecek planlaması yapabilmesi için Grundschule sonundaki 4. yılda çocuklarının daha iyi bir okula (Gymnasium veya Realschule) gidebilmesine gayret etmektedirler. Eğer çocuk buradaki seçimde iyi bir okula giderse, genellikle bu başarı ileride de devam etmektedir.

Pekçok Türk ailesinde eğitim sistemi hakkında bilgi yetersizliği nedeniyle bu 4. senenin çocukların hayatında taşıdığı önem anlaşılmamaktadır. Buna dayalı olarak Almanya'daki Türk çocuklarının Gymnasium'a gitme ortalaması diğer yabancı çocuklarından ve Almanlardan çok daha düşüktür. Almanların % 37'si, İtalyanların, Yunanistanlıların yaklaşık olarak % 15 - 20'si Gymnasium'a giderken, Türk çocuklarında bu oran % 5'lerin altında kalmaktadır.

Türk çocuklarının büyük kısmı maalesef Grundschule'den sonra yönetici faaliyetler gösteren mesleklere hiçbir giriş şansı tanımayan Hauptschule'lere gitmektedirler. Son yıllarda bu gidişe karşı bir bilinçlenme dalgasının başladığını da ifade etmek gerekir. Bu bilinçlenmede Türkiye'den gelen ve başarılı olan 23.000 civarında üniversite öğrencisinin ciddi bir payı vardır. Türkiye'den gelip Almanya'da başarılı olan öğrenciler, Almanya'da yetişenlere de bir örnek olmakta, okumaya cesaret ve kendine güven aşılamaktadırlar.

Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder