20 Ağustos 2010 Cuma

Bafög Kredisi Alma Kapsamı


Almanya'da yaşayıpta diğer ülkelerde okuyan öğrenciler için Bafög kredisi alma işlemleri





Almanya'da yaşayıp öğrenim hayatını diğer ülkelerde sürdürmek isteyen öğrencilerin Bafög Devlet kredisi alma işlemleri:

Lüksemburg'taki AB Adalet Divanı, Almanya'da yaşamakta olan bir Türk kızı öğrencinin devlet kredisi (Bafög) hakkından Almanya dışında da yararlanabileceğine karar verdi.

Buna göre Almanya'da yaşamakta olan Türk öğrenciler, Türkiye'de üniversite okumak isterlerse, bu durumda Alman Eğitim Bakanlığı'ndan eğitim kredisi alma haklarını Türkiye'de de kullanabilecekler. Daha doğrusu, Almanya'da yaşayan Türk öğrenciler, Almanya dışında (mesela ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada...) eğitim görmeleri halinde Almanya'da sahip oldukları haklara tıpkı Alman öğrenciler gibi sahip olmaya devam edecekler.

Verwaltungsgericht Sigmaringen tarafından AB Adalet Divanı'na getirilen olayda, Bafög vermeye yetkili makam, Almanya dışında okuyan Türk öğrencinin bu hakkını reddetmişti.

Adalet Divanı, kararında 1980 yılında AB ile Türkiye arasında imzalanmış olan Assoziationsabkommen ARB 1/80'i dayanak gösterdi. Bu anlaşmada, herhangi bir AB üyesi devlette hukuka uygun şekilde yaşayan anne babaları ile birlikte bulunan Türk çocuklarına, okul derslerine ve bir meslek eğitimine girmede gerekli şartlara sahip olmaları durumunda birlik vatandaşları ile aynı şekilde kabul edilmeleri gerektiği öngörülüyor. Ayrıca bu durumdaki çocukların, bulundukları üye devlet içinde milli hukuka göre vatandaşlara öngörülmekte olan avantajlardan yararlanabilmeleri de gerekmektedir.

Türkiye'den Almanya'ya okumaya gelen öğrenciler için Bafög kredisi normal şartlarda verilmemektedir. Ancak anne babasının Almanya'da belli süreler çalışmış olması gibi bazı özel şartları yerine getirenler Bafög'e başvurabileceklerdir.

Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder