20 Ağustos 2010 Cuma

Almanya'daki Burslar


Almanya'da burs almak isteyen öğrencilerin bilmesi gereken önemli bilgiler





Almanya'da burs almak isteyen öğrenciler için önemli notlar:

1. Almanya'da Burs Veren Kurumlar
Almanya'da eğitim görmek isteyenlere burs veren Almanya kaynaklı kurumlar, çoğunlukla Alman devleti veya Alman özel sektörü tarafından desteklenen çeşitli vakıflardır. Alman devleti tarafından desteklenen kurumların başında Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) gelirken, özel sektörce desteklenen kurumlar arasında örnek olarak Robert Bosch Stiftung'u gösterebiliriz.

DAAD ve burs veren Alman vakıflardan bazılarına, Türkiye'deki Ankara veya İstanbul büroları üzerinden direkt Türkiye'den de başvurabilmek mümkün olmaktadır. Bu konuda her Alman vakfı için ayrıca özel şartları araştırıp direkt ilgili vakıftan bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.

Almanya 'da Katolik ve Protestan Kiliseleri de duruma göre direkt veya kendilerine bağlı vakıf ve diğer kurumlar aracılığıyla Almanya'da eğitim gören yabancı öğrencilere burs verebilmektedir. Bunların ötesinde bazen eyaletlerin eğitim bakanlıkları da müstakil olarak burs verebilmektedir. Yerine göre, eğer ortada somut bir proje varsa firmalardan da burs sağlamak akla gelebilir. Ayrıca Almanya'da yerleşik Türk cami dernekleri ve iş adamları dernekleri de zaman zaman burs verebilmektedir.


2. Türkiye'de Burs Veren Kurumlar
Almanya'da eğitim için Türkiye'den burs bulmak da mümkün olabilir. Türkiye'den Alman vakıfları ve kuruluşları dışında Türk vakıflarından burs bulmak ve almak için ilk akla gelenler YÖK Yurtdışı Bursları, TEV Yurtdışı Bursları ve bunun gibi az sayıda vakıf burslarıdır.


3. Burs Miktarları
Burs miktarları özel duruma, lisans veya yüksek lisans öğrencisi olup olmamanıza göre değişmekle birlikte yaklaşık 500 ile 1000 Euro arası bir rakam olarak düşünülebilir.



Önemli
Hem Almanya hem Türkiye kaynaklı burslar için aranan şartlar asla sıradan şartlar değildir ve başarılması oldukça zor olabilmektedir. Bu vakıflardan burs alabilmek için şimdiye kadarki eğitim hayatınızda ortalama üstü bir performans gösterdiğinizi belgelerle ispatlayabilmeniz istenmektedir.

Burs veren Alman vakıf ve kurumlarının birincil amacı ekonomik sıkıntıda olan öğrencilere bir kolaylık sağlama olmayıp, daha ziyade başarılı öğrencilerin kendilerini daha da geliştirmesine yardımcı olmaktır. Bu burslardan yararlanabilmek için okul hayatınızda çok başarılı olmalı ve toplumda sosyal problemler ile ilgilenmelisiniz.

Kaynak: dilegitimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder